Skip to content Skip to navigation

Karnım Ağrıyor, Yoksa Zehirlendim mi?

Bünyamin Yıldırım
31/12/2017 - 07:00

Dün gece bir şeyler yediniz ve bu sabah uyandığınızda karnınız dayanılmaz şekilde ağrımaya ve mideniz bulanmaya başladı. Peki, buna sebep olan şey gerçekten dün gece yedikleriniz mi?

ABD Hastalıklardan Koruma ve Kontrol Merkezi (CDC) her altı ABD’liden birinin tükettiği besinler nedeniyle hasta olduğunu belirtiyor. Hastalığa sebep olan bakteri ve virüsler besinlere üretim ya da hazırlık aşamasında geçiyor. Nasıl ki çevremizde grip olan biriyle el sıkıştığımızda ya da aynı havayı soluduğumuzda aynı gün hasta olmuyorsak besinlerdeki bakteri ve virüsler de belli bir süre geçtikten sonra hasta olmamıza yol açıyor.

CDC’ye göre besin zehirlenmesine en sık neden olan dört bakteri Nörovirus, Salmonella, Clostridium perfringens ve Campylobacter. Bizi en kısa sürede -6 saat ile 2 gün arasında- hasta eden bakteri ise Salmonella. Bu da demek oluyor ki eğer kusma veya ishal şikâyetlerinden yakınıyorsanız ve yediklerinizden dolayı zehirlendiğinizi düşünüyorsanız buna yol açan şey en son tükettiğiniz besin olmayabilir. Belki de rahatsızlığınızın sorumlusu iki gün önce yediğiniz bir yemektir. İyi haber ise CDC’ye göre ateşiniz 38,6oC’nin üzerine çıkmadıkça doktora görünmenize pek de gerek yok.

Peki, bu kabus gibi tabloyu yaşamamak için nelerden kaçınmalı ve nelere dikkat etmeliyiz? Ellerimizi yemek hazırlarken ve yemek yemeden önce yıkamak alacağımız ilk ve en kolay tedbir. Ayrıca yemeği hazırlayacağımız yüzeylerin temizliğine olabildiğince dikkat etmeli ve çiğ yiyecekler ile pişmiş yemekler arasındaki teması engellemeliyiz. Yemekleri uygun sıcaklıkta pişirmemiz ve yemekleri tekrar ısıtmadan önce soğuk bir şekilde saklamamız gerekiyor. Hastalık bulaştırma riski fazla olan çiğ kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et, beyaz et, yumurta, sebze ve meyveleri tüketirken daha tedbirli olmalıyız. CDC tarafından yapılan bir çalışmaya göre ABD’deki besin zehirlenmelerinin neredeyse yarısı sebze kaynaklı. Bu nedenle ellerimiz gibi sebze ve meyvelerimizi de bol su ile yıkayalım, besinlerimizi uygun koşullarda saklayalım ve pişirelim. Sağlıcakla kalın!

İlgili İçerikler

Tıp ve Sağlık

Bugüne kadar birçoğumuz yolumuzu şaşırarak kaybolmuşuzdur. Böyle durumlarda etrafımızda bize yön verecek herhangi bir yapı ya da nesne arar, gideceğimiz yolu ona göre belirlemeye çalışırız. Ancak görüş alanımız içinde bu tür bir referans noktası yoksa yönümüzü bulmakta zorlanırız.

Tıp ve Sağlık

Kalp krizi günümüzün en yaygın ölüm sebeplerinden biri. Kalbe giden damarlarda tıkanıklık olduğunda, kalp kaslarına yeterli miktarda oksijen ulaşmadığında kalp krizi meydana geliyor.

Tıp ve Sağlık

Ağrı hoş olmayan bir durum. Peki, ağrıyı hissetmesek nasıl olurdu? Şimdilik bu soruyu tekrar ele almak üzere bir köşeye bırakalım.

Tıp ve Sağlık

Enerji içecekleri genellikle uyanık kalmayı sağladıkları, fiziksel ve bilişsel performansı artırdıkları düşüncesiyle tüketilir. Enerji içeceklerinin temel bileşeni kafeindir. Bu içecekler kafein dışında taurin, glukoronolakton, bazı B grubu vitaminleri, şeker gibi başka maddeler de içerebilir.

Tıp ve Sağlık

TÜBİTAK Popüler Bilim Dergileri Müdürlüğü 8-14 Mart Bilim ve Teknoloji Haftası’nı 10 ilde düzenleyeceği 11 etkinlikle kutluyor. Gençlerin bilim insanları ile doğrudan iletişim kurmasını sağlayan TÜBİTAK Bilim Söyleşileri ile bilim konularına olan farkındalıklarının artırılması hedefleniyor.

Tıp ve Sağlık

Evrak işleri ile uğraşırken ya da sevdiğiniz birinden gelen mektubu büyük bir hevesle açarken parmağınızın kesildiği oldu mu? Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız kâğıdın bu denli canımızı yakması hayli şaşırtıcı olabiliyor. Peki, küçücük bir kesik canımızı nasıl bu kadar acıtabiliyor?

Tıp ve Sağlık

Aralarında genç bilim insanımız Canan Dağdeviren’in de olduğu Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bilim insanları, nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların doğrudan beynin ilgili bölgesine ulaştırılmasını sağlayan mikro ölçekte bir ilaç taşıma sistemi geliştirdi. 

Tıp ve Sağlık

Sağlıklı ve yeterli uyku, şeker yeme isteğinizin azalmasını dolayısıyla daha sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmanızı sağlayabilir. Bilim insanları uykunun beslenme bozukluklarından kaynaklanan sağlık sorunlarıyla bağlantılı olduğunu düşünüyor. Ancak bu konuda yapılan araştırmaların sayısı çok fazla değil.

Tıp ve Sağlık

“Sağlıkta Yenilik” konulu Bioinnovation IV Konferansı 10-11 Şubat 2018 tarihlerinde Bahçeşehir Üniversitesi gerçekleştiriliyor.

Tıp ve Sağlık

Ortalama ömrün cinsiyete bağlı olarak değişmesi sadece insanlarda değil başka pek çok canlı türünde de gözlemlenen bir durumdur. Ancak insanlarla diğer canlılar arasında önemli bir fark var.