Skip to content Skip to navigation

Karnım Ağrıyor, Yoksa Zehirlendim mi?

Bünyamin Yıldırım
31/12/2017 - 07:00

Dün gece bir şeyler yediniz ve bu sabah uyandığınızda karnınız dayanılmaz şekilde ağrımaya ve mideniz bulanmaya başladı. Peki, buna sebep olan şey gerçekten dün gece yedikleriniz mi?

ABD Hastalıklardan Koruma ve Kontrol Merkezi (CDC) her altı ABD’liden birinin tükettiği besinler nedeniyle hasta olduğunu belirtiyor. Hastalığa sebep olan bakteri ve virüsler besinlere üretim ya da hazırlık aşamasında geçiyor. Nasıl ki çevremizde grip olan biriyle el sıkıştığımızda ya da aynı havayı soluduğumuzda aynı gün hasta olmuyorsak besinlerdeki bakteri ve virüsler de belli bir süre geçtikten sonra hasta olmamıza yol açıyor.

CDC’ye göre besin zehirlenmesine en sık neden olan dört bakteri Nörovirus, Salmonella, Clostridium perfringens ve Campylobacter. Bizi en kısa sürede -6 saat ile 2 gün arasında- hasta eden bakteri ise Salmonella. Bu da demek oluyor ki eğer kusma veya ishal şikâyetlerinden yakınıyorsanız ve yediklerinizden dolayı zehirlendiğinizi düşünüyorsanız buna yol açan şey en son tükettiğiniz besin olmayabilir. Belki de rahatsızlığınızın sorumlusu iki gün önce yediğiniz bir yemektir. İyi haber ise CDC’ye göre ateşiniz 38,6oC’nin üzerine çıkmadıkça doktora görünmenize pek de gerek yok.

Peki, bu kabus gibi tabloyu yaşamamak için nelerden kaçınmalı ve nelere dikkat etmeliyiz? Ellerimizi yemek hazırlarken ve yemek yemeden önce yıkamak alacağımız ilk ve en kolay tedbir. Ayrıca yemeği hazırlayacağımız yüzeylerin temizliğine olabildiğince dikkat etmeli ve çiğ yiyecekler ile pişmiş yemekler arasındaki teması engellemeliyiz. Yemekleri uygun sıcaklıkta pişirmemiz ve yemekleri tekrar ısıtmadan önce soğuk bir şekilde saklamamız gerekiyor. Hastalık bulaştırma riski fazla olan çiğ kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et, beyaz et, yumurta, sebze ve meyveleri tüketirken daha tedbirli olmalıyız. CDC tarafından yapılan bir çalışmaya göre ABD’deki besin zehirlenmelerinin neredeyse yarısı sebze kaynaklı. Bu nedenle ellerimiz gibi sebze ve meyvelerimizi de bol su ile yıkayalım, besinlerimizi uygun koşullarda saklayalım ve pişirelim. Sağlıcakla kalın!

İlgili İçerikler

Tıp ve Sağlık

Ortalama ömrün cinsiyete bağlı olarak değişmesi sadece insanlarda değil başka pek çok canlı türünde de gözlemlenen bir durumdur. Ancak insanlarla diğer canlılar arasında önemli bir fark var. 

Tıp ve Sağlık

Yemekten sonra bastıran uykuyu hepimiz biliriz. Enerji vermesi gereken besinlerin uykumuzu getirmesi bize biraz garip gelebilir. Peki, bunun sebebini hiç merak ettiniz mi?

Tıp ve Sağlık

Güneş’ten Dünya’ya ulaşan morötesi dalga boyundaki ışınların (UV) özellikle cilt üzerindeki zararlı etkileri hakkında fikir sahibiyiz. Ancak UV ışınlar gözün yüzeyindeki dokulara ve gözün içindeki yapılara, örneğin korneaya, retinaya ve göz merceğine de zarar verebilir.

Tıp ve Sağlık

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre grip, her yıl dünya genelinde 3-5 milyon insanın ciddi sağlık sorunları yaşamasına sebep oluyor. Bu insanların 300.000-650.000 kadarı da ölüyor. Peki, grip virüsü tam olarak nasıl öldürüyor?

Tıp ve Sağlık

Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nün 2017 yılındaki sahipleri Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young oldu. Nobel komitesinden yapılan açıklamada, araştırmacıların sirkadiyen saatin moleküler mekanizmaları üzerine yaptıkları çalışmalar nedeniyle ödüle layık görüldükleri açıklandı.

Tıp ve Sağlık

Sarılık yeni doğan bebeklerde sıkça görülen ve çoğunlukla tehlikeli olmayan bir durumdur. Genellikle bebekler 2-4 günlükken fark edilir ve iki hafta içinde geçer.

Tıp ve Sağlık

İlki 2014 yılında düzenlenen Bilim Genç Bilim Söyleşileri yeni eğitim öğretim döneminde de hız kesmeden devam ediyor.

Tıp ve Sağlık

Sınav stresi hayatınızı çekilmez hale mi getirdi? Bu haberde stresle baş etmenize yardımcı olabilecek bazı tavsiyeler bulabilirsiniz.

Tıp ve Sağlık

Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim insanları, yüzeylerini nano ölçekte yarı iletken kristallerle kapladıkları bakterilerin güneş ışığını kullanarak karbondioksit ve suyu ekonomik olarak değerli kimyasal maddelere dönüştürmesini sağladı.

Tıp ve Sağlık

Cildimizdeki morluklar çoğunlukla kanın, travma sonucu hasar gören ince kan damarlarından dokuların arasına sızması nedeniyle ortaya çıkar.