Skip to content Skip to navigation

Tabak, Çatal, Bıçak Tat Algımızı Etkiler mi?

Dr. Tuba Sarıgül
12/02/2015 - 13:33

Yediğimiz yiyeceklerin tadını, tat alma duyumuzun dışında başka birçok faktör etkiler. Örneğin kokunun tat algısı üzerinde belirgin bir etkisi olduğu uzun zamandır biliniyor. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar yiyeceklerin görüntüsü ve dokusu ile yemek yerken kullanılan gereçlerin üretildiği malzemenin ve renginin tat algısını değiştirdiğini gösteriyor.

Yaklaşık 200 yıldan beri yemek yerken yaygın olarak kullanılan çatal, bıçak vb. gereçler geçmişte ahşap, kemik, demir, seramik gibi farklı malzemelerden üretiliyordu. Ancak metallerden üretilen gereçler yiyeceklerin tadında hoşa gitmeyen değişikliklere neden olabiliyor. Bu tat, metal gereçler yiyeceklere ya da ağzımıza temas ettiğinde çözünürlüğü yüksek bazı metal bileşiklerinin oluşması nedeniyle ortaya çıkıyor ve yoğunluğu metalin ve yiyeceğin türüne göre değişebiliyor. Örneğin demir, bakır ve çinkodan üretilen gereçler paslanmaz çelik ya da altından üretilenlere göre daha kolay tepkimeye girebildikleri için yiyeceklerin tadında daha belirgin bir değişikliğe neden oluyor.

Kimyasal değişimlerin yiyeceğin tadında neden olduğu farklılıkların yanı sıra psikolojik faktörler de tat algımızı etkiliyor. Örneğin yiyecek ile servis edildiği tabağın renkleri arasındaki uyum yiyeceğin tadını daha belirgin şekilde hissetmemize neden olabiliyor.

İlgili İçerikler

Kimya

Maddenin yapı taşları olan atomların kimyasal tepkimeler sonucunda bir araya gelerek molekülleri oluşturdukları çok uzun zamandır...

Kimya

TÜBİTAK Bursa Test ve Analiz Laboratuvarı (BUTAL), bilim ve teknolojinin hızla geliştiği ve değiştiği günümüzde, gençlerin test ve analizin hayatımıza kattıkları konusundaki farkındalıklarını hayal güçlerini kullanarak geliştirmeleri amacıyla ”Hayalimdeki Laboratuvar” konulu bir resim yarışması düzenliyor.

Kimya

Deneyler köşesinin bu etkinliğinde Türkiye’nin farklı yüksekliklerdeki üç ilinde suyun kaynama noktasını karşılaştırıyoruz.

Kimya

Nobel Kimya Ödülü’nün 2017 yılı sahipleri Jacques Dubochet, Joachim Frank ve Richard Henderson oldu. Araştırmacıların, biyomoleküllerin yapılarının yüksek çözünürlükte belirlenmesine imkân veren kiroelektron mikroskobi yöntemine yaptıkları önemli katkılardan dolayı ödüle layık görüldükleri açıklandı.

Kimya

Deniz ya da okyanus köpüğü olarak adlandırılan...

Kimya

Harvard John A. Paulson Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu’nda çalışan bir grup araştırmacı kendini onaran kauçuk üretti.

Kimya

Paket lastikleri kauçuktan üretilir. Çok eski zamanlardan beri insanlar tarafından kullanılan bir malzeme olan kauçuğun elastik, suya ve ısıya karşı yalıtım sağlayan, yumuşak ve uzun ömürlü bir malzeme olması nedeniyle günümüzde de çok geniş bir kullanım alanı var.

Kimya

Pigmentler boya, tekstil, kozmetik, yiyecek gibi maddelerin renklendirilmesinde kullanılan bileşiklerdir. Bu maddeler çoğunlukla suda çözünmez.

Kimya

Normalde çok fazla hissedilmeyen açık hava basıncının etkisini bir deneyle gözlemleyelim.

Kimya

Araştırmacılar sıvı suyun yapısı ve yoğunluğu birbirinden çok farklı iki ayrı fazı olduğunu belirledi.