Antarktika’da Dev Buzul Çatlağı
Antarktika’nın Peninsula Yarımadası’nda bulunan Larsen C buz sahanlığındaki devasa çatlağın bu fotoğrafı, 10 Kasım 2016 tarihinde NASA’nın IceBridge görevi sırasında havadan çekildi.
Antarktika’nın Peninsula Yarımadası’nda bulunan Larsen C buz sahanlığındaki devasa çatlağın bu fotoğrafı, 10 Kasım 2016 tarihinde NASA’nın IceBridge görevi sırasında havadan çekildi. Larsen C Antarktika’daki dördüncü büyük buz sahanlığı ve kapladığı alan yaklaşık 50.000 km2.
Buz sahanlıkları, buzul tabakalarının deniz üzerinde yüzen kısımları olarak tanımlanabilir. Buz katmanının yerçekimi etkisiyle kıyı şeridine doğru hareket etmesi sonucu oluşurlar ve bu açıdan deniz yüzeyinde oluşan deniz buzullarından farklıdırlar. Buz sahanlıkları, arkalarındaki buz tabakası için destek görevi yapar. Bu nedenle buz sahanlığı çöktüğünde buz katmanının denize doğru hareketi hızlanabilir.
Fotoğrafta görülen Larsen C buz sahanlığındaki çatlak yaklaşık 130 km uzunluğunda ve 90 m genişliğinde. Derinliği ise yaklaşık 500 m. Sonuçları ağustos ayında yayımlanan araştırmada Larsen C çatlağının son altı ayda 22 km ilerlediği anlaşıldı. Kullanılan bilgisayar modellemeleri gelecekte çatlağın büyümeye devam edeceğini ve sonuçta buz sahanlığından 6000 km2’lik bir kısmın çökmesine neden olacağını gösteriyor.