Skip to content Skip to navigation

Daha Sağlıklı Beslenme Daha İyi Uykuya Bağlı

Dr. Tuba Sarıgül
05/02/2018 - 17:22

Sağlıklı ve yeterli uyku, şeker yeme isteğinizin azalmasını dolayısıyla daha sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmanızı sağlayabilir.

Bilim insanları uykunun beslenme bozukluklarından kaynaklanan sağlık sorunlarıyla bağlantılı olduğunu düşünüyor. Ancak bu konuda yapılan araştırmaların sayısı çok fazla değil.

Sonuçları American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayımlanan araştırmada bilim insanları kısa uyku süresi ile kilo alımı arasındaki ilişkiyi belirlemeye çalıştı. Bu amaçla, günde 7 saatten az uyuyan (yetişkinler için tavsiye edilen günlük uyku süresi 7-9 saattir) 42 katılımcının yarısına, günlük uyku sürelerini uzatmak ve uyku kalitelerini artırmak için çeşitli tavsiyeler verildi. Diğer katılımcılar ise kısa süreli uyku alışkanlıklarına devam etti.

Uyku sürelerini uzatmaları istenen katılımcılara uyku kalitelerini artırabilmek için uykudan önce kafein almamaları, çok aç ya da tok uyumamaları ve rahatlatıcı egzersizler yapmaları tavsiye edildi. Deney sonucunda bu katılımcıların yarısının uyku sürelerinin arttığı belirlendi. Uyku süreleri artan katılımcı grubunun aynı zamanda günlük basit şeker tüketimlerinin ortalama 10 gram azaldığı görüldü. 

Basit şekerler (örneğin glikoz ve fruktoz) besinlerde doğal olarak bulunabilen ya da yiyeceklere sonradan ilave edilebilen maddelerdir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) çocuklarda ve yetişkinlerde günlük basit şeker tüketiminin, toplam alınan enerji miktarının %10’undan az olması gerektiğini söylüyor. Bu durumun nedeni ise basit şekerlerin yüksek enerji değerine sahip olmasına rağmen temel besin öğeleri açısından fakir olması. Dolayısıyla fazla basit şeker tüketimi kilo alımına ve obeziteye neden olabiliyor.

Araştırmacılara göre bu sonuçlar uyku süresindeki artışın sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmada anahtar role sahip faktörlerden biri olduğunu gösteriyor olabilir.

İlgili İçerikler

Tıp ve Sağlık

Sindirim sistemimizi yakından tanıyıp yiyeceklerin vücudumuza girdikten sonra hangi süreçlerden geçtiğini ve nasıl enerjiye dönüştüğünü öğrenmek i

Tıp ve Sağlık

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesinde çalışan bir grup araştırmacı, sağlıklı hücrelere zarar vermeden kanserli hücreleri öldürmeye imkân veren bir yöntem geliştirdi. Dr. Hokyung K. Chung ve arkadaşlarının Prof. Dr. Michael Z. Lin önderliğinde yaptığı araştırmanın sonuçları Science’ta yayımlandı.

Tıp ve Sağlık

Geçmişte yapılan araştırmalar, yüksek tansiyonun hafif bilişsel bozukluklar ve demansla ilişkilendirilebileceğini göstermişti. Peki, bu doğru mu?

Tıp ve Sağlık

İnsan gözüne farklı kaynaklardan yayılan (örneğin Güneş, yapay aydınlatmalar, ekranlar) belirli dalga boylarında ışınlar ulaşır.

Tıp ve Sağlık

ABD ve Çin’de çalışan bir grup araştırmacı, vücuttaki tüm organları ve dokuları aynı anda bir saniye kadar kısa bir süre içinde görüntülemeye imkân veren bir sistem geliştirdi.

Tıp ve Sağlık

Obezitenin ve beslemenin uyku sağlığı üzerine etkilerine gelin yakından bakalım.

Tıp ve Sağlık

Bacağı kırılan bir atın iyileşmesi mümkün olmadığı için vurulduğunu filmlerde görmüş olabilirsiniz. Atlardaki kemik kırıklarının iyileşmesi küçük boyuttaki hayvanlardakinden ve insanlardakinden çok daha zordur. Çünkü atlar çok ağır (kütleleri 1 tona yaklaşabilir) ve büyük hayvanlardır.

Tıp ve Sağlık

Dünya nüfusunun 2050’de 10 milyara ulaşması bekleniyor. Dolayısıyla besin olarak tükettiğimiz tarım ürünlerine olan ihtiyaç her geçen gün artıyor.

Tıp ve Sağlık

ABD ve Fransa’da çalışan bir grup bilim insanı sağlıklı insanlarla sağlıklı olmayan insanların tükettikleri besinleri karşılaştırıp sağlıklı beslenmeye dair sorulara cevap bulmaya çalıştı.

Tıp ve Sağlık

Gece yatarken, sabah uyanır uyanmaz, yolda yürürken veya ders çalışırken akıllı telefonunuzu sık sık kontrol ediyor musunuz? Günlük alışkanlıklarımızdan biri olduğu düşünülse de ekran bağımlılığı teknolojik gelişmelerin beraberinde getirdiği yeni bir hastalık olabilir.