Genetik Dizi Nedir?
DNA dizisi ya da genetik dizi, bir DNA molekülü veya ipliğinin yapısına karşılık gelen harfler dizisidir.
DNA dizisinde A, C, G ve T harfleri ile temsil edilen adenin, sitozin, guanin ve timin adlı dört nükleobaz bulunur. Nükleobazlar; bir fosfat, beş karbonlu bir şeker (deoksiriboz) ve bir azotlu organik bazdan oluşan kimyasal bileşikler olup DNA'nın temel yapı birimleridir. Genel olarak genetik diziyi oluşturan harfler birbirine bitişik olarak, örneğin AAAGTCTGAC şeklinde yazılır. Bir DNA molekülünün baz dizisinin okunmasına DNA dizilemesi denir.
DNA'nın iki ipliği, baz eşleşmesi denen bir yolla, çifte sarmallı biçimde, hidrojen bağları ile birbirine bağlanır. Bu bağlar hemen hemen her zaman bir iplikteki adenin bazı ile diğerindeki timin bazı ve bir iplikteki sitozin bazı ile diğerindeki guanin arasında oluşur. Bu demektir ki bir çifte sarmaldaki A ve T bazlarının sayısı eşit olmalıdır, tıpkı C ve G bazlarının sayısının birbirine eşit olması gerektiği gibi. RNA'da timin (T) yerine urasil (U), deoksiriboz yerine de riboz vardır.
Gen mutasyonları DNA molekülünde bulunan genlerdeki değişiklikten kaynaklanır. Mutasyonlar, bir DNA zincirindeki bazın (A, T, G, C) başka bir bazla yer değiştirmesi sonucunda ortaya çıkabileceği gibi, zincire bir ya da daha çok bazın eklenmesi veya zincirdeki bazların eksilmesi sonucunda da ortaya çıkabilir.