1960’lı yıllarda sinema endüstrisinde büyük değişimler yaşandı. Adlarını sinema tarihine kazımış, vizyona girdikleri dönemde yoğun ilgi gören filmlerin üretildiği bu dönem “Sinemada Yeni Hollywood” olarak anılır.
Sevgili satrançseverler,
Son yazımızda aşağıdaki problemin çözümünü size bırakmıştık. Önce bu problemin çözümüyle başlayalım:
İki hamlede mat
Çözüm:
Her zaman olduğu gibi, hazır matlar olup olmadığını kontrol edelim. Gerçekten de siyahın yapabileceği bütün hamlelere karşı beyazın hazır matları var:
Siyah kalenin durumu gerçekten talihsiz. Hem g3 hem de d2 karelerini korumak zorunda olduğundan adeta yerine çakılmış halde. Ama aynı sıkıntının beyaz taşlar için de söz konusu olduğunu görüyoruz: Vezirin yapacağı herhangi bir hamle ya a3-f8 çaprazını ya da üçüncü yatayı terk etmesini gerektirir. Birinci durumda (örneğin 1. Vb3) siyah 1…d3! oynar çünkü 2. Ve7 artık mümkün değil. İkinci durumda ise (örneğin 1. Vb4) siyah 1…Şd3 ile karşılık verir. Beyaz kalenin “f” sütununu terk etmesi halinde siyah şah f5’e kaçar ya da yedinci yatayı bırakırsa siyah kale g7’den şah çekerek iki hamlede matı önler. Beyaz atların da görev yerlerini terk edemeyecekleri kolayca görülebilir: F3’teki at, e5 karesini korumak zorunda, diğeri (f1’deki) ise siyah kalenin hareketine göre g3 ya da d2’den şah çekeceğinden f1’i terk edemez.
O halde, anahtar hamle sonrasında hazır matların değişeceği çok açık. Yani bu bir mutate problemi (ya da "değişimli" problem). Anahtar hamleyi vermenin zamanı geldi:
1. Va6!
Varyasyonlar:
Gördüğünüz gibi, hazır matlar tümüyle değişti. Bu da problemi çözen kişi üzerinde sürpriz bir etki uyandırıyor.
Gelelim bu ayın problemine. Aşağıdaki problemin çözümünü size bırakıyoruz.
İki hamlede mat
Bir sonraki ay görüşmek üzere...
1960’lı yıllarda sinema endüstrisinde büyük değişimler yaşandı. Adlarını sinema tarihine kazımış, vizyona girdikleri dönemde yoğun ilgi gören filmlerin üretildiği bu dönem “Sinemada Yeni Hollywood” olarak anılır.
Bir şehrin, bir sarayın ya da bir evin… Türk kültüründe ve tarihinde kapılar büyük öneme sahip. Dünyanın önemli şehirlerinde de olağanüstü güzellikte farklı tarihî kapılar var. Bu kapılar hem tasarımları hem de üzerlerindeki desenler ve işlemelerle dikkat çekiyor. Biz de Bilim Genç olarak kasım ayında objektiflerinizi çevrenizdeki ilgi çekici kapılara odaklamanızı istiyoruz.
TÜBİTAK’ın bilim kültürünün ve iletişiminin toplumda yaygınlaştırılmasını amaçlayan 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları, 4005 Yenilikçi Eğitim Uygulamaları ve 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı proje başvuruları başladı.
Biz de Bilim Genç olarak ekim ayında objektiflerinizi çevrenizdeki müze ve bilim merkezlerine odaklamanızı istiyoruz. Fotoğrafınızı Bilim Genç’te paylaşırken açıklama bölümüne #MüzelerveBilimMerkezleri etiketini eklemeyi unutmayın.
1950’li yıllardan 1960’lara gelinirken değişen sinema seyircisi ve salonlar sinemanın bugüne kadar olan dönüşümünün de habercisi olmuştu. Aynı dönemde özellikle bilim kurgu türündeki filmlerin sayısında artış yaşandı.
2019 yılı güz dönemi için başvurular başladı. Konuşmacı olmak isteyen bilim insanları ve etkinliklere ev sahipliği yapmak isteyen kurumlar 07 Ekim 2019’a kadar TÜBİTAK Bilim Söyleşileri’ne başvurabilirler.
Bilim tarihi alanında doğa bilimleri ve tıp tarihi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle TÜBİTAK tarafından 2019 Yılı Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Tarihi Ödülü’ne layık görülen Ankara Üniversitesi’nin emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Esin Kahya ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Kültürel gelişim ve yaratıcılığa yatırım yapan şehirlerin arasındaki bağı güçlendirmek için kurulan Yaratıcı Şehirler Ağı’na üye şehirlerin belediye başkanlarını ve üst düzey yöneticilerini bi araya getiren UNESCO Yaratıcı Şehirler Konferansı’na 2021 yılında İstanbul ev sahipliği yapacak.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin sunduğu avantajlardan en etkili şekilde yararlanabilmek ve bu teknolojileri kullanırken karşı karşıya kalınabilecek riskleri azaltmak için dijital medya okuryazarlığı becerisine sahip olmak gerekiyor.
Eylül ayında okula dönüş heyecanını fotoğraflarınıza yansıtmanızı istiyoruz. Fotoğrafınızı Bilim Genç’te paylaşırken açıklama bölümüne #OkulaDönüş etiketini eklemeyi unutmayın.