Uzayın Çok Uzak Noktalarındaki Uzay Araçlarıyla Nasıl İletişim Kuruluyor?
İletişim sistemleri uzay görevlerinin tamamı için hayli önemli. Çünkü yeryüzü ile uzay aracı arasındaki bilgi alışverişi bu sistemlerle sağlanıyor.
İletişim sistemleri uzay görevlerinin tamamı için hayli önemli. Çünkü yeryüzü ile uzay aracı arasındaki bilgi alışverişi bu sistemlerle sağlanıyor. Özellikle insansız uzay görevlerinde uzay aracının takip edilebilmesi ve herhangi bir sorunun ortaya çıkması durumunda sorunun çözülebilmesi için bu sistemler hayati öneme sahiptir. Sorunsuz şekilde çalışan iletişim sistemleri olmaksızın bir uzay görevinin başarıyla sürdürülmesi mümkün değildir.
Uzay görevlerinde kullanılan iletişim sistemleri çok uzak mesafelerden, çok fazla verinin transfer edilmesine imkân sağlıyor. Örneğin yaklaşık 40 yıldır görevlerine devam eden Voyager uzay araçlarının Dünya’ya olan uzaklıkları 16-20 milyar kilometre, yani Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin 100 katından fazla.
Uzay araçlarıyla iletişim radyo dalgaları kullanılarak sağlanıyor. Her uzay aracında radyo dalgalarını alan ve radyo dalgaları yayan sistemler bulunuyor. Uzay araçları tarafından gönderilen sinyaller ise Dünya üzerindeki çok büyük antenler tarafından algılanıyor. Uzay aracı ile iletişimin kesintisiz olarak sürdürülebilmesi için antenlerin konumu dikkatli bir şekilde seçiliyor. Örneğin NASA’nın insanlı ve insansız tüm uzay araçları ile iletişim kurmak amacıyla kullandığı Deep Space Network (DSN) sisteminde yer alan üç istasyonun 360 derecelik görüş açısı sağlayan yerleşimi sayesinde uzay araçları istasyonların en az biriyle iletişim halinde kalabiliyor.
Ancak transfer edilen veri miktarındaki olağanüstü artış iletişim sistemlerinde yeni teknolojilerin kullanılmasını gerektiriyor. Bu amaçla son yıllarda lazer ışınlarının kullanıldığı iletişim sistemlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılıyor.
Yorumlar
efe talha Çar, 02/22/2023 - 17:05
Astronotlar birbirleriyle nasıl konuşuyorlar peki? Ben anlayamadım