Skip to content Skip to navigation

Astronotlar İçin Patates Kızartması

Dr. Özlem Ak İkinci
21/01/2014 - 19:48

Patates kızartmasının tadının Jüpiter'de nasıl olacağını hiç merak ettiniz mi? Avrupa Uzay Araştırmaları Ajansı’nda görev yapan bilim insanları merak etti. Araştırmacılar yaptıkları çalışmalar sırasında önce patatesleri ince çubuklar şeklinde kesti, sonra bu patatesleri Dünya’nınkinden 9 kat daha büyük bir kütleçekim alanı oluşturan santrifüjde doğal sızma zeytinyağı kullanarak kızarttı. Kütleçekiminin yüksek olması sıcak yağ ve patatesler arasındaki ısı transferini hızlandırdığı için kızartma süresi kısaldı ve kalın gevrek patatesler hazırlanabildi.  Food Research International dergisinde yayımlanan çalışma sırasında bilim insanları gevrek patates kızartması elde etmek için ideal kütleçekimi koşullarını da keşfetti. Patatesler Dünya’nınkinden 3 kat daha büyük kütleçekimi koşullarında kızartıldığı zaman patates kabukları maksimum kalınlığa ulaşıyor. Kütleçekiminin daha fazla artması ise patateslerin gevrekliğinde bir iyileşme sağlamıyor. Ekip kızartılmış mükemmel uzay yiyecekleri için deneyler yapmaya devam edecek. Araştırmacılar gelecekte yapacakları çalışmalar ile astronotlar için uzay yemekleri geliştirmeyi umut ediyor.

İlgili İçerikler

Fizik

James Watt’ın buhar motorunu keşfetmesi Sanayi Devrimi’nin başlangıcı olarak kabul edilir. James Watt, buhar motorunu madenlerde ortaya çıkan suyun dışarı pompalanması için etkili bir yöntem ararken geliştirdi. İlk yazımızda Arşimet, 12. yüzyılda yaşayan el-Cezeri ve 16. yüzyılda yaşayan Takiyüddin’in suyun yukarı taşınması için geliştirdikleri düzenekleri anlatmıştık.

Fizik

Uluslararası bir araştırma grubu, araçların arka kısımlarına hava püskürten cihazlar yerleştirerek hava sürtünmesini azaltmayı başardı. Dr. Ruiying Li ve arkadaşları tarafından yapılan araştırmanın sonuçları Physical Review Fluids’te yayımlandı.

Fizik

Bu etkinliğimizde maliyeti uygun malzemelerden güneş enerjisi ile çalışan bir yel değirmeni düzeneği tasarlayarak enerji dönüşümünü gözlemleyeceğiz.

Fizik

Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü ve Zürih Üniversitesinde çalışan bir grup araştırmacı, aşırı derecede düşük sıcaklıklara soğutulduğunda bile suyun donmasını engelleyen bir yöntem geliştirdi. 

Fizik

Nano ölçekteki malzemelerin özelliklerinin anlaşılması için gerçekleştirdiği uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmalarıyla 2018 yılı TÜBİTAK Teşvik Ödülü’ne layık görülen Doç. Dr. Hasan Şahin ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Fizik

Gözümüz karanlık veya aydınlık ortamlarda, nesnelerin çok uzakta ya da çok yakında olduğu durumlarda net görüntüler oluşturabiliyor. Etkileyici fotoğraflar çekebilmek içinse fotoğraf makinesinde doğru ayarların yapılması gerekiyor. Gelin, görüntü oluşturma özelliğine sahip olan insan gözü ile fotoğraf makinesini karşılaştıralım.

Fizik

İletken, yüksüz iki levhanın birbirine paralel biçimde boşlukta konumlandırıldığını düşünelim. Klasik elektromanyetik kuram levhalara net bir elektriksel kuvvet etki etmeyeceğini söyler. Ancak gerçekte durum çok daha farklıdır. 

Fizik

Günümüzde sıcaklığı ölçmek hayli kolay. Peki, geçmişte insanlar sıcaklığı nasıl tanımlamıştı ve sıcaklığı nasıl ölçmüşlerdi? Gelin, termometrenin tarihî yolculuğuna birlikte göz atalım.

Fizik

Deneyler köşesinin yeni etkinliğinde, nişasta ve su kullanarak hazırladığımız oobleck ile üzerine kuvvet uygulandığında akışkanlığı değişen yani bazen sıvı bazen de katı gibi davranan maddelerin özelliklerini inceliyoruz.

Fizik

Bir önceki yazımızda kuantum bilgisayarlardan bahsetmiştik. Bu yazımızda ise kuatum bilgisayarlarda bilginin kodlandığı ve işlendiği temel birimler olan kübitlere değineceğiz.