İridyum
İridyum
Yeryüzündeki iridyumun kaynağının Dünya’ya çarpan bir gök taşı olduğu tahmin ediliyor.
İridyum, periyodik tablonun 6. periyodunun 9. grubunda yer alan bir elementtir. İridyumun atom numarası 77'dir. İridyum, Ir sembolü ile gösterilir ve metaldir.
İridyumun Tarihçesi ve Kullanım Alanları
Adını Yunancada “gökkuşağı” anlamına gelen iris kelimesinden alır. Bu ismin verilmesinin nedeni iridyumun oluşturduğu bileşiklerin çok farklı renklerde olmasıdır.
Gümüşi beyaz renkte, sert ve kırılgan bir metaldir. Osmiyumdan sonraki en yoğun elementtir.
1803’te İngiliz kimyacı Smithson Tennant tarafından keşfedildi.
Yer kabuğunda en nadir bulunan kararlı elementlerden biridir. Doğada çok düşük oranda saf hâlde ve yaygın olarak osmiyumla oluşturduğu alaşımlar şeklinde bulunabilir. Yeryüzündeki iridyumun kaynağının Dünya’ya çarpan bir gök taşı olduğu tahmin ediliyor. Çünkü asteroitlerin yapısındaki iridyum oranı görece yüksektir. Jeolojik tarihlendirme çalışmaları, iridyumun yer kabuğunda yüksek oranda bulunduğu ince katmanın yaklaşık 65 milyon yıl önce oluştuğunu gösteriyor. Bazı bilim insanları Dünya’daki iridyumun kaynağı olan gök taşının dinozorların neslinin yok olmasına neden olan gök taşı ile aynı olduğunu düşünüyor.
Başka metallerle karıştırılmasıyla elde edilen alaşımlar farklı amaçlarla kullanılır. Örneğin iridyum-osmiyum alaşımı dolma kalem uçlarında, platin-iridyum alaşımı ise standart olarak belirlenen kilogram ölçü prototipinin üretiminde kullanılır.
Önemli izotopları:
193Ir
Elektron dizilimi:
[Xe]4f145d76s2
Yoğunluk (g/cm3):
22,5622
Atom yarıçapı (Å):
2,13
Elektron ilgisi (kj/mol):
150,884
Oda sıcaklığındaki hâli:
Katı
Erime noktası (°C):
2446
Kaynama noktası (°C):
4428
Elektronegatifliği:
2,2
Keşif yılı:
1803
İyonlaşma Enerjileri
865,186
-
-
-
-
-
-
-