logo
Menü
Giriş yap Üye ol
  • Anasayfa Anasayfa
Popüler Bilim

Popüler Bilim

Soru - Cevap

Soru - Cevap

Tasarla ve Yap

Tasarla ve Yap

Deneyler

Deneyler

Bilim Genç TV

Bilim Genç TV

Gökbilim

Gökbilim

Yeryüzü

Yeryüzü

Sesli Yayın

Sesli Yayın

Bilim Çizgi

Bilim Çizgi

Periyodik Tablo

Periyodik Tablo

Yeryüzü

Bunu Biliyor muydunuz?

Yarışmalar

Yarışmalar

  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

logo
Arama
Giriş yap
  • Popüler Bilim Popüler Bilim
  • Soru - Cevap Soru - Cevap
  • Tasarla ve Yap Tasarla ve Yap
  • Deneyler Deneyler
  • Bilim Genç TV Bilim Genç TV
  • Yarışmalar Yarışmalar
  • Gökbilim Gökbilim
  • Yeryüzü Yeryüzü
  • Sesli Yayın Sesli Yayın
  • Bilim Çizgi Bilim Çizgi
  • Bunu Biliyor muydunuz? Bunu Biliyor muydunuz?
  • Periyodik Tablo Periyodik Tablo
  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

İyot

İyot

İyot, periyodik tablonun 5. periyodunun 17. grubunda yer alan bir elementtir. İyotun atom numarası 53'tür. İyot, I sembolü ile gösterilir ve ametaldir.

İyotun Tarihçesi ve Kullanım Alanları

Adını Yunancada “mor” anlamına gelen iodes kelimesinden alır.

1811 yılında Bernard Courtois tarafından keşfedildi.

Siyah, parlak, kristal yapılı bir katıdır. Isıtıldığında mor renkli bir buhara dönüşür.

İnsan vücudunda 20 miligrama kadar iyot bulunabilir, çoğunluğu tiroit bezindedir. Tükettiğimiz gıdalarda normalde yeterli miktarda iyot vardır. Günlük 0,1 miligram iyot almamız gerekir. İyot eksikliği, tiroit bezinin şişmesine ve guatr hastalığının oluşmasına sebep olur.

Deniz suyunda iyotlu bileşikler vardır. Ancak deniz yosunları tarafından soğuruldukları için sulardaki iyot oranı milyonda 0,05’ten düşüktür. Geçmişte iyot, deniz yosunlarından elde edilirdi. Günümüzdeki ana kaynağıysa iyot içeren minerallerdir.

İlk ticari kullanım alanı fotoğrafçılıktı. Günümüzdeyse pek çok alanda kullanılıyor. İyot LCD ekranlar için polarize filtre yapımında, iyot tuzlarıysa tıbbi ilaçlar ve dezenfektanlarda, mürekkep ve boyalarda, hayvan yemlerinde ve fotoğrafçılıkla ilgili kimyasal maddelerin üretiminde kullanılır.

Eksikliği tiroit bezlerini olumsuz etkilediği için çok az miktarda sofra tuzlarına eklenir.

Radyoaktif iyot-131 izotopu kanserli tiroit bezlerinin tedavisinde kullanılır.

Önemli izotopları: 

127I

Elektron dizilimi: 

[Kr]4d105s25p5

Yoğunluk (g/cm3): 

4,933

Atom yarıçapı (Å): 

1,98

Elektron ilgisi (kj/mol): 

295,152

Oda sıcaklığındaki hâli: 

Katı

Erime noktası (°C): 

113,7

Kaynama noktası (°C): 

184,4

Elektronegatifliği: 

2,66

Keşif yılı: 

1811

İyonlaşma Enerjileri

1
295,152
2
1845,89
3
3184
4
-
5
-
6
-
7
-
8
-
Periyodik Tabloya Dön
14/01/2021

Twitter'da paylaş
Telegram'da paylaş
Whatsapp'da paylaş
Bilim Genç Logo
Tekrardan Hoşgeldiniz!

Bilim Genç’in kozmik derinliklerinde yolculuğa başlamak için giriş yapın.

Bir hesabınız yok mu? Üye olun

Sayfayı Paylaş
Twitter'da paylaş telegram'da paylaş Whatsapp'da paylaş facebook'da paylaş
Bağlantıyı kopyala
baylaş