Kalsiyum
Kalsiyum
Süt ve süt ürünleri, yapraklı yeşil sebzeler, balık, kuru yemiş ve çeşitli çekirdekler kalsiyum açısından zengindir.
Kalsiyum, periyodik tablonun 4. periyodunun 2. grubunda yer alan bir elementtir. Kalsiyumun atom numarası 20'dir. Kalsiyum, Ca sembolü ile gösterilir ve metaldir.
Kalsiyumun Tarihçesi ve Kullanım Alanları
Adını Latincede “kireç” anlamına gelen calx kelimesinden alır.
1808’de İngiliz kimyacı Sir Humphry Davy tarafından keşfedildi.
Bütün canlılar için özellikle de kemikler ve dişlerin sağlıklı gelişimi için gereklidir. Kemiklerin temel bileşenlerinden biri kalsiyum fosfattır. Ortalama bir insanda 1 kg civarı kalsiyum bulunur.
Özellikle kadın ve çocukların kalsiyum açısından zengin gıdalar tüketmesi tavsiye edilir. Bu gıdalar arasında süt ve süt ürünleri, yapraklı yeşil sebzeler, balık, kuru yemiş ve çeşitli çekirdekler sayılabilir.
Doğada saf hâlde bulunmaz ancak yaygın olarak kireç taşı, alçı taşı, apatit gibi minerallerin içinde bulunur.
Toryum ve uranyum gibi metallerin elde edilmesinde kalsiyumdan yararlanılır. Ayrıca alüminyum, berilyum, bakır, kurşun ve magnezyum ile alaşımlar oluşturur.
Kalsiyum karbonat bazlı kireç taşları inşaatlarda doğrudan ve işlendikten sonra çimento olarak kullanılır.
Kalsiyum sülfat bazlı alçı taşı (jips) kayaçlarından üretilen alçılar hem inşaat malzemesi olarak hem de kırık tedavisinde kemiği sabitlemek üzere atel olarak kullanılır.
Önemli izotopları:
40Ca
Elektron dizilimi:
[Ar]4s2
Yoğunluk (g/cm3):
1,54
Atom yarıçapı (Å):
2,31
Elektron ilgisi (kj/mol):
2,369
Oda sıcaklığındaki hâli:
Katı
Erime noktası (°C):
842
Kaynama noktası (°C):
1484
Elektronegatifliği:
1,00
Keşif yılı:
1808
İyonlaşma Enerjileri
589,83
1145,447
4912,368
6490,57
8153
10.495,68
12.272,9
14.206,5