Rutenyum
Rutenyum
Paladyum ve platin alaşımlarının sertliğini artırmak amacıyla kullanılır.
Rutenyum, periyodik tablonun 5. periyodunun 8. grubunda yer alan bir elementtir. Rutenyumun atom numarası 44'tür. Rutenyum, Ru sembolü ile gösterilir ve metaldir.
Rutenyumun Tarihçesi ve Kullanım Alanları
Adını günümüzde Belarus, Ukrayna, Rusya, Slovenya ve Polonya sınırları içinde kalan bir bölgenin Latince ismi olan Ruthenia’dan alır.
1828’de Gottfried Wilhelm Osann, Sibirya’da çıkarılan bir cevherde yeni elementlerin olduğunu öne sürdü. Bu elementlerden birine rutenyum adını verdi. 1844’te Rus kimyacı Karl Karlovich Klaus aynı cevherden rutenyumu ayrıştırdı.
Sert ve kırılgan bir metaldir.
Yer kabuğunda genellikle platin grubu metallerle (rutenyum, rodyum, paladyum, osmiyum, iridyum ve platin) birlikte oluşturduğu cevherler şeklinde bulunur.
Yakıt olarak uranyumun ve plütonyumun kullanıldığı nükleer reaktörlerde nükleer fisyon tepkimesi sonucu oluşan ürünlerden biridir.
Paladyum ve platin alaşımlarının sertliğini artırmak amacıyla kullanılır.
Kimya endüstrisinde katalizör (kimyasal tepkimelerin daha hızlı gerçekleşmesini sağlayan ancak kendisi tepkimede harcanmayan maddeler) olarak kullanılır.
Rutenyum içeren bileşiklerin kullanıldığı güneş gözelerinin geliştirilmesine yönelik araştırmalar devam ediyor. Bu sayede günümüzde kullanılan güneş gözelerine alternatif olabilecek düşük maliyetli bir malzeme üretilebileceği düşünülüyor.
Önemli izotopları:
101Ru, 102Ru, 104Ru
Elektron dizilimi:
[Kr]4d75s1
Yoğunluk (g/cm3):
12,1
Atom yarıçapı (Å):
2,13
Elektron ilgisi (kj/mol):
101,31
Oda sıcaklığındaki hâli:
Katı
Erime noktası (°C):
2333
Kaynama noktası (°C):
4147
Elektronegatifliği:
2,2
Keşif yılı:
1844
İyonlaşma Enerjileri
710,18
1617,09
2746,94
-
-
-
-
-