logo
Menü
Giriş yap Üye ol
  • Anasayfa Anasayfa
Popüler Bilim

Popüler Bilim

Soru - Cevap

Soru - Cevap

Tasarla ve Yap

Tasarla ve Yap

Deneyler

Deneyler

Bilim Genç TV

Bilim Genç TV

Gökbilim

Gökbilim

Yeryüzü

Yeryüzü

Sesli Yayın

Sesli Yayın

Bilim Çizgi

Bilim Çizgi

Periyodik Tablo

Periyodik Tablo

Yeryüzü

Bunu Biliyor muydunuz?

Yarışmalar

Yarışmalar

  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

logo
Arama
Giriş yap
  • Popüler Bilim Popüler Bilim
  • Soru - Cevap Soru - Cevap
  • Tasarla ve Yap Tasarla ve Yap
  • Deneyler Deneyler
  • Bilim Genç TV Bilim Genç TV
  • Yarışmalar Yarışmalar
  • Gökbilim Gökbilim
  • Yeryüzü Yeryüzü
  • Sesli Yayın Sesli Yayın
  • Bilim Çizgi Bilim Çizgi
  • Bunu Biliyor muydunuz? Bunu Biliyor muydunuz?
  • Periyodik Tablo Periyodik Tablo
  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

Görünmez Şefler: Çikolatanın Lezzet Sırrı

Dijital Çağın Flanörleri Olmak

Bilim Genç Kafede Bilim Etkinliği: Yıldızlardan Evren Hikâyesi

Gökyüzünde İki Parlak Kuyruklu Yıldız: Lemmon ve Swan

TÜBİTAK Bilim Söyleşileri 2025 Yılı Başvuruları Başladı!

12. Dönem 4006 Bilim Fuarları Başvuruları Devam Ediyor!

Görünmez Yıldırım Nedir? Fırtına Bulutlarında Gama Işını Tespit Edildi


Görünmez Şefler: Çikolatanın Lezzet Sırrı

Selin Öztürk
24 / 10 / 2025

Bir parça çikolatayı ağzınıza attığınızda hissettiğiniz o yoğun tat… Bazen fındıksı bazen kahvemsi, bazen de meyvemsi bir aroma. Peki bu farklı tatların nasıl oluştuğunu hiç merak ettiniz mi? Cevap sadece kakaoda gizli değil. Asıl kahramanlar, gözle göremediğimiz minicik canlılar yani mikroorganizmalar.

Görünmez Şefler: Çikolatanın Lezzet Sırrı

Dmitr1ch/iStockphoto.com

Çikolatanın Yolculuğu

Çikolata yapımı kakao çekirdeklerinin toplanmasıyla başlar. Ancak bu çekirdekler doğrudan çikolataya dönüşmez. Genellikle 5-7 gün süren ve fermantasyon (mayalanma) adı verilen bir süreçten geçerler. Bu sırada çekirdeklere mikroorganizma olarak adlandırılan bakteri ve mantar türleri eşlik eder. Bu mikroorganizmalar çekirdeklerin yapısını değiştirerek çikolatanın kendine özgü aromasını oluşturur.

Tıpkı peynirin, yoğurdun veya ekmeğin tadının mayalanma süreciyle oluşması gibi çikolatanın lezzeti de mikroorganizmaların sayesinde ortaya çıkar.

çikolatanın lezzeti

ValentynVolkov/iStockphoto.com

Çikolataya Lezzetini Veren Ne? 

Bilim insanları, Kolombiya’daki üç farklı bölgede yetişen kakao ağaçlarını inceleyerek ilginç sonuçlara ulaştı. Aynı tür ağaçlar olmalarına rağmen farklı bölgelerde yetişen kakao çekirdeklerinin birbirinden farklı tatları olduğu görüldü.

  • Santander ve Huila bölgelerinde yetişen kakaolar; fındık, kahve ve meyve aromaları taşıyordu.
  • Antioquia bölgesindekiler ise daha sade ve acımsı bir tada sahipti.

Araştırmada özellikle Saccharomyces ve Torulaspora adlı mantar türlerinin kaliteli aromaların oluşumunda kritik rol oynadığı belirlendi. Bilim insanları daha sonra bu canlıları laboratuvarda bir araya getirerek kakao çekirdeklerini fermente ettiğinde, Santander ve Huila bölgelerindeki o zengin tat profili yeniden üretilebildi.

Bu da gelecekte “tasarım çikolata” üretiminin mümkün olabileceğini gösteriyor. Belki de yakında market raflarında “meyve notalı”, “kahve aromalı” ya da tamamen yeni tatlarla hazırlanmış çikolatalar görebiliriz.

Bir dahaki sefere çikolata yediğinizde unutmayın: O benzersiz lezzetin ardında, doğanın görünmez şefleri olan mikroorganizmalar var.

Kaynaklar:

  •  https://www.nature.com/articles/d41586-025-02659-8
  • https://www.nature.com/articles/s41564-025-02077-6

Yazar Hakkında:

Selin Öztürk

Fen Bilimleri Öğretmeni

Konu
Dünya ve Yaşam

paylaş

En Çok Okunan Makaleler

Lise Öğrencileri İçin 2025 Yılı TÜBİTAK Bilim Kamplarına Katılım Başvuruları Başladı!

Duyurular • 02-01-2025

TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Destekleme Programının 12. Dönem Çağrıları Yayınlandı!

Duyurular • 26-09-2025

Bilim Genç’e İçerik Hazırlamak İster misiniz?

Duyurular • 08-09-2025

Temmuz 2025’te Gökyüzü

Gökbilim • 08-07-2025

Keneler Neden Tehlikeli?

Soru - Cevap • 16-08-2025

NEXT Sosyal Nedir?

Haberler • 17-08-2025

Chandra, Yeni Tip Kozmik Nesneden Gelen Düzenli Sinyaller Tespit Etti

Haberler • 30-05-2025

Pestisit Nedir? Pestisitler Zararlı mıdır?

Haberler • 30-04-2025

Kozmik Gezegen Otopsisi: Yıldızına Yaklaşarak Atmosferine Dalan Gezegen

Gökbilim • 29-04-2025

Gökyüzünde Gezegen Şöleni

Haberler • 25-01-2025

Bilim Genç Logo
Tekrardan Hoşgeldiniz!

Bilim Genç’in kozmik derinliklerinde yolculuğa başlamak için giriş yapın.

Bir hesabınız yok mu? Üye olun

Sayfayı Paylaş
Twitter'da paylaş telegram'da paylaş Whatsapp'da paylaş facebook'da paylaş
Bağlantıyı kopyala
baylaş