Süpernova Patlaması Görüntülendi
Kepler Uzay Teleskobu’nu kullanarak çalışmalar yapan bir grup gökbilimci 2011 yılında iki ayrı süpernovayı patlama gerçekleşirken gözlemlemeyi başardı.
Uluslararası bir araştırma grubu iki ayrı süpernovayı patlama sırasında görüntülemeyi başardı.
Kütlesi Güneş’inkinin 10 ila 20 katı olan yıldızlar, ömürlerinin sonlarına doğru şişerek süperdevlere dönüşür. Bu sırada o kadar büyürler ki çapları Dünya’nın yörüngesinin ortalama çapından bile daha büyük olur. Süperdevler yakıtlarını tükettikten sonra kütleçekimi etkisiyle çökmeye başlarlar ve süreç bir süpernova patlamasıyla sonuçlanabilir.
Evrenin hangi bölgesinde ne zaman bir süpernova patlaması yaşanacağı önceden tahmin edilemediği için, süpernova patlamalarını keşfetmeye çalışan gökbilimciler uzayın farklı bölgelerini sürekli gözlemler.
Kepler Uzay Teleskobu’nu kullanarak çalışmalar yapan bir grup gökbilimci 2011 yılında iki ayrı süpernovayı patlama gerçekleşirken gözlemlemeyi başardı. Patlayan yıldızların biri Güneş’in 300 katı büyüklükte ve 700 milyon ışık yılı uzaklıkta, diğeriyse Güneş’in 500 katı büyüklükte ve 1,2 milyar ışık yılı uzaklıktaydı. Araştırmacılar gözlemledikleri süpernova patlamalarıyla ilgili detaylı çalışmalarını yakın zamanlarda arXiv’de yayımladı.