Açlık Hormonu: Ghrelin
Ghrelin hormonu kilomuzu nasıl etkiliyor? Ghrelinin yükselmesine ne sebep olur? Ghrelin düzeyi nasıl sağlıklı bir düzeyde tutulabilir?
Vücudumuzda kilomuzu düzenlemeye yardımcı olan hormonlar bulunuyor. "Açlık hormonu" olarak bilinen ghrelin hormonu da bunlardan biri.
Ghrelinin temel işlevi iştahı artırmaktır. Bu sayede daha fazla yiyecek tüketmemizi, daha fazla enerji almamızı ve yağ depolamamızı sağlar. Ghrelinin kilo alımıyla ilişkisi nedeniyle kulağa hoş gelen bir hormon olmasa da vücutta başka işlevleri de bulunuyor. Örneğin insülin salgılanmasını azaltarak kandaki glikoz seviyesinin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Enerji mekanizmasını düzenliyor. Kas liflerinin farklılaşmasını ve kaynaşmasını destekliyor. Kemik büyümesinde rol oynuyor.
Ghrelin beynin hipotalamus adı verilen, hormonları ve iştahı düzenlemeye yardımcı olan bölümünü etkiliyor. Ghrelin seviyesi ne kadar yüksekse o kadar aç, ne kadar düşükse o kadar tok hissederiz. Bu nedenle kilo vermek istiyorsak ghrelin seviyemizi düşürmemiz faydalı olabilir. Kilo almakta zorluk çeken kişilerde ise ghrelin seviyesinin yüksek olması iştahın artmasını sağlayabilir.
Peki ghrelin hormonu kilomuzu nasıl etkiliyor? Ghrelinin yükselmesine ne sebep olur? Ghrelin düzeyi nasıl sağlıklı bir düzeyde tutulabilir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gönen, Bilim Genç sesli yayınının yeni bölümünde bu soruları yanıtlıyor.
Bilim Genç sesli yayınlarını SoundCloud, YouTube, Spotify, Google ve Apple podcast kanallarımız üzerinden dinleyebilir ve güncel içeriklerimizden anında haberdar olmak için kanallarımızı takip edebilirsiniz.