Anadolu Ağaç Sincabı
Anadolu ağaç sincabı ülkemiz ormanlık alanlarında yaygın olarak görülen bir kemirgendir. Yakın akrabası kızıl sincaptan daha büyük olan Anadolu ağaç sincabını gelin birlikte tanıyalım.
blickwinkel/Alamy Stock Photo
Anadolu Ağaç Sincabını Nasıl Tanıyabiliriz?
Anadolu ağaç sincabının (Sciurus anomalus) sırt kıllarının rengi yaz aylarında açık kızılımsı gri ile soluk-koyu gri arasında değişirken kış aylarında soluk-koyu gri ile soluk-kızılımsı boz arasında değişir. Ayaklarının ve kuyruğunun üstü kınalı kahverengi, kuyruğunun altı ise sırt rengindedir.
Fotoğraf: Hacı Mustafa Uçar
Anadolu ağaç sincabının kulakları seyrek kıllı ve sivridir. Kulaklarının uçlarında kızıl sincaplardaki gibi kıl tutamı yoktur.
Selim Kaya/iStock.com
Sırtlarında gri-açık siyah renkte belirgin bir koyuluk bulunur.
Klaus Steinkamp / Alamy Stock Photo
Anadolu ağaç sincabı
Anadolu ağaç sincaplarının başlarından kuyruk uçlarına uzunlukları 30 cm ile 45 cm arasında ve ağırlıkları ise 250 g ile 400 g arasında değişir. Kuyruk uzunlukları, genellikle boylarının yarısı kadardır.
Fotoğraf: Hacı Mustafa Uçar
Anadolu Ağaç Sincaplarının Yaşam Alanları Nerelerdir?
Anadolu ağaç sincapları genellikle ormanlarda ve dağlarda yaşar. Ceviz ve fındık bahçeleri ile park ve bahçelerde insanların yaşam alanlarını da paylaşabilirler. Yuvalarını eski ağaçkakan yuvalarına ya da ağaç kovuklarına yaparlar. Yuvanın içini yosun, ağaç kabuğu, yaprak ve otlarla döşerler.
Fotoğraf: Hacı Mustafa Uçar
Anadolu Ağaç Sincapları Nelerle Beslenir?
Sert kabuklu meyveler Anadolu ağaç sincaplarının temel besinidir. Ağaç tohumları, fındık, ceviz, kestane, badem, Antep fıstığı bunlar arasındadır. Elma, armut, kayısı, şeftali, kiraz ve dut gibi meyveleri de yerler. Kayın, meşe ve diğer birçok orman ağacının tohum ve tomurcuklarını hatta çam ağaçlarının kozalaklarını bile yiyebilirler. Besin kıtlığı durumlarında böcek, kuş yumurtası, ağaç kabuğu ve çiçeklerle de beslenebilirler. Besinlerini yemek için ön ayaklarını el gibi kullanır, meyveyi tutar ve kemirerek yerler.
Fotoğraf: Hacı Mustafa Uçar
Ağaçlara Nasıl Tırmanır ve Yere Nasıl İnerler?
Sincaplar çok iyi tırmanıcıdırlar. Ağaçlara tırmanırken tırnaklarını kullanırlar. Yere de kolayca inerler. Ayrıca daldan dala atlayarak ağaçlar arasında gezebilirler.
AGAMI Photo Agency/Alamy Stock Photo
Tehlike Karşısında ya da Tehdit Edildiklerini Hissettiklerinde Ne Yaparlar?
Korktukları zaman veya grup içi iletişim kurmak için kuyruklarını titreterek tiz bir şekilde bağırırlar. Yine korktuklarında veya tehdit karşısında kuyruklarını sırt ve başlarına doğru kaldırırlar.
Anadolu Ağaç Sincaplarının Yaşam Süreleri Ne Kadardır?
Anadolu ağaç sincaplarının ortalama ömürleri 10 yıldır. Dişi Anadolu ağaç sincapları yılda iki veya üç kez gebelik dönemi geçirir. Tek seferde üç ile sekiz arasında yavru dünyaya getirirler. Yavrularının olgunlaşması bir yıl sürer.
Anadolu Ağaç Sincapları Tehlike Altında mı?
Sincapgiller ailesinin Sciurus cinsine ait bir tür olan Anadolu ağaç sincabı, Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin açıkladığı Kırmızı Liste’nin “Asgari Endişe” kategorisinde yer alıyor. Dünyadaki akraba popülasyonları tehlike altında olmasa da Türkiye'de Anadolu ağaç sincabı ve kızıl sincap, postları için avlandığından, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın koruma altına aldığı yaban hayvanları kategorisinde bulunuyor.
Kaynaklar: