Anadolu Parsının En Net Görüntüsü Kaydedildi
Anadolu parsı bugüne kadar kaydedilen en net görüntülerinden biriyle karşımızda.
Kanujan Singarajah/iStockphoto.com
Pars (Panthera pardus), dünyadaki 36 adet kedi türünden en geniş coğrafi yayılışa sahip olanı. Parsın dünyada tanımlanmış 8 alt türü bulunuyor. Ülkemizde yaşadığı tespit edilen alt tür ise Anadolu parsı (Panthera pardus tulliana). Anadolu parsı tüm alt türlerin en büyüğü.
Türkiye’de 1974 yılından bu yana nesli tükendiği düşünülen Anadolu parsı, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü tarafından kurulan fotokapanlar aracılığıyla görüntülendi. Alınan görüntünün bu zamana kadarki en net görüntülerden biri olduğu belirtildi. Görüntünün nerede alındığı ise güvenlik önlemleri nedeniyle paylaşılmıyor.
Anadolu Parsı Nerelerde Yaşar?
Anadolu parsının ülkemizdeki yayılış alanı Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu, Toroslar, Orta Karadeniz’in iç kesimleri, Batı Karadeniz ve Kuzeybatı Anadolu’daki ormanlık alanları kapsıyor. Anadolu parsı 2008 yılında Bitlis ve Tatvan’da, 2010 yılında Siirt’te, 2013 yılında ise Diyarbakır’da görüntülendi. 2013-2018 yılları arasında Kuzeydoğu Anadolu’da bulundukları, ayak izi, dışkı ve fotokapan ile tespit edildi. 2018’de Şırnak’ta ve 2020’de Artvin’de de bulundukları tespit edilmişti.
TÜBİTAK tarafından geliştirilen yerli işletim sistemimiz PARDUS da adını Anadolu parsından alıyor.
pardus.org.tr
Parsların Özellikleri Nelerdir?
- Postları sarımsı renkte, sırtları siyah beneklidir.
- Her parsın postu, parmak izleri gibi kendine özgüdür. Bu özellikleri sayesinde birbirlerinden ayırt edilirler.
- Kuyruk uzunlukları, vücut uzunluklarının üçte ikisi kadardır.
- Güçlü kasları ve çevik yapıları vardır.
- Dişi ve erkek parsların boyutları ve ağırlıkları farklıdır. Dişiler genelde 25-75 kg ağırlığında iken erkekleri 100 kg kadar olabilir.
- Kendini çok iyi saklayabilen ve tek başına avlanan yırtıcılardır.
- Genellikle geceleri aktiftirler.
Kaynaklar: