Aşı Kayıtlarını Tutmak İçin Görünmez Boya
Sağlıklı gelişebilmeleri için çocukların düzenli bir biçimde aşılanması çok önemli. Ancak bazen aşı kayıtlarında sıkıntılar yaşanabiliyor.
Sağlıklı gelişebilmeleri için çocukların düzenli bir biçimde aşılanması çok önemli. Ancak bazen aşı kayıtlarında sıkıntılar yaşanabiliyor. Bazen de ebeveynler çocuklarının hangi aşıları olduğunu ya da hangi aşının zamanının geldiğini unutabiliyor. Bu soruna çare bulmaya çalışan bir grup araştırmacı, aşı kayıtlarının çıplak gözle görülemeyen boyalarla deriye kaydedilmesine imkân veren bir yöntem geliştirdi.
Tıbbi bilgilerin kodlandığı kuantum noktalarını deriye enjekte etmek için mikroiğneler kullanılıyor.
Yeni aşılama yönteminde aşıyı vücuda enjekte etmek için normal iğnelere göre çok daha az acı veren mikroiğneler kullanılıyor. Üstelik yara bandı benzeri bir cihazın üzerine yerleştirilen iğneler sayesinde aşı yapmak için eğitimli sağlık personellerine gerek duyulmuyor.
Yeni yöntemi geliştirirken araştırmacıların en çok zorlandığı konu güvenli ve uzun süre dayanabilecek bir boya bulmak olmuş. Başlangıçta insan sağlığına zararlı olmadığı bilinen çeşitli hazır boyalar denenmiş. Ancak hiçbirinin güneş ışığına uzun süre dayanamadığı görülmüş. Bunun üzerine araştırmacılar, kuantum noktalarına yönelmişler. Boyutları nanometre ölçeğinde olan bu ufak yarı iletken kristaller, bilimsel araştırmalarda hücreleri işaretlemek için de kullanılıyor ve insan sağlığına zararlı olmadıkları biliniyor.
Kuantum noktalarıyla deriye kaydedilen bilgiler çıplak gözle görülemiyor. Ancak kızılötesi ışıkla aydınlatıldıklarında kuantum noktaları ışıldamaya başlıyor. Böylece aşı kayıtları görünür hâle geliyor.
Araştırma ile ilgili detaylara Dr. Kevin J. McHugh ve arkadaşlarının Science Translational Medicine’da yayımladıkları makaleden ulaşabilirsiniz.