Bitkiler Gelecekte Fabrikalarda mı Yetiştirilecek?
Toshiba, tarım ilaçlarının kullanılmadığı uzun...

Toshiba, tarım ilaçlarının kullanılmadığı uzun ömürlü sebzelerin hijyenik koşullarda üretimi için Japonya’da bir bitki üretim fabrikası yapımına başladı.
Toshiba denildiğinde aklımıza bilgisayar ya da televizyon gibi bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki ürünler gelir. Ancak Toshiba’nın sağlık hizmetlerine yönelik girişimleri de var ve bitki üretim fabrikasıyla bu alandaki hizmetlerine yeni bir boyut kazandırmayı amaçlıyor.
Projede, bitkilerin büyümesi için en uygun dalga boyuna ayarlanan floresan aydınlatmaların yanı sıra sıcaklık ve nem oranının sabit kalmasını sağlayan iklimlendirme sistemleri kullanılıyor. Üretimin takibi için ise yarı iletken elektronik cihazların üretiminde kullanılan sistemlerden yararlanılması düşünülüyor. Bitki üretim fabrikasında sebzeler -kısa sürede bozulmalarına neden olan bakterilerin etkisini en aza indirmek için- mikroorganizmalardan arındırılmış, temiz odalarda üretiliyor. Araştırmacılar yetiştirme koşullarının dikkatli bir şekilde kontrol edilmesiyle bitkilerin besin değerlerinin artırılabileceğini düşünüyor.
Ancak bitkinin büyümesi için gerekli bileşenlerin (örneğin ışığın, sıcaklığın, nemin ve gerekli gazların) yapay olarak sağlandığı bu sistem aslında bitkilerin yeryüzü ve atmosferle bağının kopması anlamına da geliyor.