Dünya Çikolata Arzı Tehlikede
Batı Afrika’da kakao ağaçlarında yayılan virüs salgını, ağaçlarının verimini düşürerek çikolata üretiminin azalmasına sebep oluyor.
ALEAIMAGE/ istockphoto
Kakao ağacının meyvesi olan kakaonun çekirdekleri çikolatanın ham maddesidir. Dünya çapında çikolata üretiminin yaklaşık %50’si, Batı Afrika’da bulunan Fildişi Sahili ve Gana’daki kakao ağaçlarından elde edilen mahsule dayanır. Ancak Gana’daki kakao ağacı popülasyonu hızlı yayılan bir virüsle karşı karşıya. Ağaç verimini %15 ile %50 arasında düşürebilen bu hastalık kakao ağaçlarının yaprak ve çiçeklerini yiyen bir böcek türüyle yayılıyor. İlk olarak 1936 yılında bir çiftçi tarafından fark edilen hastalık, kakao şişmiş sürgün virüsü olarak adlandırılıyor. Bu adın verilmesinin sebebi, virüsün ağacın gövde ve köklerinde şişmelere, yapraklarında ise belirgin beneklenmelere neden olması.
Bitkilere zarar veren böceklere karşı kullanılan pestisit kimyasalları bu böcek türüne etki etmiyor. Çiftçiler de bu nedenle virüsün yayıldığı ağaçları kesip virüse karşı dirençli ağaçlar yetiştirmeye çalışarak hastalığın yayılmasını engellemeye çalışıyor. Gana’da tüm bu çabalara rağmen 1946 ve 1948 yılları arasında 254 milyondan fazla kakao ağacı kesildi. Kakao ağaçlarını korumak için aşı yapılabiliyor ancak aşılar, pahalı olmanın yanında ağacın verimini azaltması nedeniyle pek tercih edilmiyor.
Kaynaklar: