Egzoz Dumanını Temizlemek İçin Yeni Bir Katalizör
Bir grup araştırmacı, yakın zamanlarda egzoz dumanını temizlemek için kullanılabilecek yeni bir katalizör geliştirdiklerini açıkladı.
Motorlu araçların atmosfere bıraktığı egzoz dumanının çevreye ve sağlığa zarar vermemesi için katalitik dönüştürücüler kullanılıyor. Benzinli ve dizel motorlu araçların temel bir parçası olan bu sistemler, motordan çıkan karbonmonoksiti (CO), hidrokarbonları (karbon ve hidrojenden oluşan bileşikleri) ve azot oksitleri (NxOy); azot gazı (N2), karbondioksit (CO2) ve su buharına dönüştürüyor. Günümüzde kullanılan katalitik dönüştürücüler, 750°C sıcaklıktaki egzoz dumanını bile verimli bir biçimde işlemden geçirebiliyor. Şu an araştırmacıları meşgul eden konuysa sistemleri düşük sıcaklıklarda da verimli hale getirmek. Geçtiğimiz yıllarda geliştirilen yeni motorlar, yakıtı daha verimli bir biçimde kullandığı için egzoz dumanındaki atık enerji miktarı daha az ve dolayısıyla dumanın sıcaklığı daha düşük oluyor. Özellikle motorlar ilk çalıştırıldığında, henüz soğukken egzoz gazının sıcaklığı çok düşük oluyor. Şu an kullanılan katalitik dönüştürücüler, 250°C’nin üzerindeki egzoz sıcaklıklarında verimli çalışıyor. Araştırmacıların ulaşmaya çalıştığı hedefse bu değeri 150°C’ye kadar düşürebilmek.
Bir grup araştırmacı, yakın zamanlarda egzoz dumanını temizlemek için kullanılabilecek yeni bir katalizör geliştirdiklerini açıkladı. Yüzeyinde platinyum atomları bulunan seryum oksitten oluşan katalizörün hem yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklı olduğu hem de düşük sıcaklıklarda da verimli olduğu belirtiliyor. Dr. Lie Nie ve arkadaşlarının yaptığı araştırmanın sonuçları Science’ta yayımlandı.