Fizikçi Kedi Chester Willard
Bir kedinin akademik dünyada yayınları ile ses getirdiğini biliyor muydunuz?
Kedilerin enteresan huylarını, ilginç yeteneklerini ya da muzipliklerini duymuşsunuzdur. Peki, bir kedinin akademik dünyada yayınları ile ses getirdiğini biliyor muydunuz?
1975’te ABD’deki Michigan Eyalet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jack H. Hetherington kuramsal fizik makalesini yayımlatmak üzere Physical Review Letters adlı akademik dergiye göndermek niyetindeydi. Makalesini dergiye göndermeden önce bir arkadaşına kontrol ettirmek istedi. Arkadaşı derginin yayın politikası gereği tek yazarlı çalışmalarda “biz” ve “bizim” gibi ifadeleri kabul etmediğini söyleyerek Hetherington’u uyardı. Bunun üzerine, Hetherington makalesinin tamamını gözden geçirip yeniden düzenlemek yerine, kedisini çalışmanın eş yazarı olarak göstermeyi tercih etti. Kedi Chester’in baba adı Willard idi ve bu yüzden makalede adı F. D. C. Willard olarak yayımlandı. F. D. Latince “ev kedisi” anlamına gelen Felix domesticus’un kısaltmasıydı.
Makaleyi okuduktan sonra Hetherington ile görüşmek üzere kampüse giden bir araştırmacı, Hetherington’u odasında göremeyince Willard ile görüşmek istediğini belirtince olay su yüzüne çıktı. Bunun yanı sıra, Hetherington’un yayımlanmış makalesinin imzalı kopyalarını arkadaşlarına göndermesi de olayın yayılmasına önayak oldu çünkü kendi imzasının yanında kedisinin pati izleri duruyordu.
Kedi Chester’ın akademik kariyeri yukarıdaki vaka ile sınırlı değil. Fizik kariyerinde ilerleyen Chester, 1980 yılında La Recherche dergisinde tek başına bir makale yayımladı. Aralarında Hetherington’un da bulunduğu bir grup Fransız ve ABD’li bilim insanı, üzerinde çalıştıkları projede fikir birliğine varamayınca makaleyi F. D. C. Willard imzası ile basmaya karar verdiler, böylece makalede bulunan eksik ya da hataların tek sorumlusu Chester olacaktı. Chester’ın adı bizzat (!) yazarı olduğu akademik makalelerle birlikte yaptığı “katkılar” dolayısıyla birtakım yayınların teşekkür bölümünde de yer aldı.