Giyilebilir Teknolojiler Olimpiyatlarda Boy Gösterdi
Belden aşağısı felçli paralimpik bir atlet olan Kevin Piette, Paris Olimpiyatları’nda Olimpiyat meşalesini giydiği bir dış iskeletle taşıyarak tarihe geçti. Piette'nin elleriyle destek alması gerekmeden hareket edebilmesini sağlayan bu dış iskelet, teknolojinin spor ve insan sağlığının hizmetine sunduğu en yenilikçi çözümlerden biri.
Kevin Piette, çeşitli dallarda bireysel veya takım hâlinde engelli sporcular tarafından oynanan paralimpik oyunlarda iddialı bir tenisçi olarak tanınıyor. Otuz altı yaşındaki Piette’nin 11 yıl önce geçirdiği bir kazadan sonra belden aşağısı felçli kaldı. Buna karşın spor hayatına teniste paralimpik atlet olarak devam eden Piette, dış iskeletin testlerine katılan ilk kişilerden biri olarak cihazın geliştirilmesine katkıda da bulundu. Piette engelli kişilerin günlük hayatlarını kolaylaştıracak teknolojiler geliştirilmesini teşvik etmek için düzenlenen ve “biyonik atletler olimpiyatları” (Cybathlon) olarak da bilinen yarışmalara da katılıyor.
Giyilebilir teknolojiler, olimpiyatlara hazırlanan sporcular tarafından da giderek daha fazla kullanılıyor. Akıllı giysiler, sensörler ve diğer giyilebilir cihazlar, sporcuların hareketlerini ve biyometrik verilerini izleyerek performans analizleri yapıyor. Bu teknolojiler sayesinde sporcular, antrenman sırasında performanslarını daha iyi ölçebiliyor ve iyileştirmeler yapabiliyor.
Giyilebilir Dış İskeletin Özellikleri Neler?
Dış iskeletler sayesinde kullanıcılar ayakta durabiliyor, yürüyebiliyor ve koşabiliyor. Piette’nin giydiği 80 kg ağırlığındaki dış iskelette denge sağlamak için AI (yapay zekâ) teknolojisinden yararlanılıyor. 160 ila 190 cm boyundaki kişiler için uygun olan bu akıllı cihaz sandalyede de kullanılabiliyor. Bir dereceye kadar suya dayanıklılığı da olan cihaz 35 santigrat dereceye kadar olan sıcaklıklarda çalışabiliyor. Cihaz, tam veya yarı felçli durumda olan kişiler için uygun ve bir bacağı veya her iki bacağı birden destekleyebiliyor.
Kaynaklar: