Gökyüzünde Bu Ay: Mart 2023
Mart ayının başında Venüs, Mars ve Jüpiter Güneş’in batışından sonra gökyüzünde. Merkür ayın ilk günlerinde Güneş’in doğuşundan önce gökyüzünde görülebilirken, ayın ikinci yarısından sonra akşamları gökyüzünde. Satürn ise gün batımından önce ufka hayli yakın konumda.
Mart 2023’te gökyüzünde tanık olabileceğiniz üç önemli gök olayı:
Jüpiter ve Venüs’ü bir arada görebilirsiniz.
Ay’ı Polluks ve Kastor’un yakınlarında bulabilirsiniz.
Venüs’ün evrelerini gözlemleyebilirsiniz.
Mart 2023’te Gezegenler
29 Mart’ta Merkür ve Jüpiter’i gün batımından sonra batı yönünde ufkun üzerinde görebilirsiniz.
Merkür, mart ayının ilk günlerinde Güneş’in doğuşundan önce doğu yönünde ufkun üzerinde Satürn ile birlikte görülebiliyor. Ayın ilerleyen günlerinde Merkür ile Güneş arasındaki açısal mesafe azalıyor. Bu günlerde Güneş’in parlaklığı nedeniyle Merkür’ü gözlemlemek mümkün değil. Merkür, 17 Mart’ta yörünge hareketi sırasında Dünya’ya göre Güneş’in arkasından geçiyor. Ayın son günlerinde ise Merkür, Güneş’in batışından sonra batı yönünde ufkun üzerinde görülebiliyor.
24 Mart’ta Venüs’ü ve ilk dördün evresine yaklaşan Ay’ı Güneş’in batışından sonra batı yönünde ufkun üzerinde bir arada görebilirsiniz.
Venüs, mart ayının başında Güneş’in batışından sonra batı yönünde ufkun yaklaşık 20 derece üzerinde. Venüs’ü ay boyunca yaklaşık iki saat gökyüzünde görebilirsiniz. Ayın ilerleyen günlerinde Venüs’ün görünür büyüklüğü artarken, Güneş tarafından aydınlatılan kısmının oranı azalıyor. Eğer bir dürbününüz ya da basit bir teleskopunuz varsa Venüs’ün evrelerinde mart ayı boyunca ortaya çıkan değişimleri gözlemleyebilirsiniz.
Mars, mart ayında Güneş’in batışından gece yarısından yaklaşık iki saat sonraya kadar gökyüzünde görülebiliyor. Kızıl Gezegen ay boyunca gözlem için son derece uygun konumda. 28 Mart’ta Mars’ı ve ilk dördün evresindeki Ay’ı birbirine yakın görebilirsiniz.
22 Mart akşamı Güneş’in batışından sonra Jüpiter’i hilal şeklindeki Ay’ın yakınlarında görebilirsiniz.
Jüpiter, mart ayında Güneş’in batışından sonra batı yönünde ufkun üzerinde görülebiliyor. Jüpiter ayın ilk günlerinde Venüs ile birbirlerine hayli yakın konumda. Ayın ilerleyen günlerinde Jüpiter daha erken batmaya başlıyor ve görülebileceği süre kısalıyor. Jüpiter, 11 Nisan’da yörünge hareketi sırasında Dünya’ya göre Güneş’in arkasından geçiyor. Bu süreçte Jüpiter’i birkaç hafta boyunca Güneş’in parlaklığı nedeniyle görmek mümkün olmayacak.
Satürn, ayın ilk haftasından itibaren Güneş’in doğuşundan önce doğu-güneydoğu yönünde ufkun üzerinde görülebiliyor. Halkalı gezegen mart ayı boyunca ufkun üzerinde çok yükselmiyor. Satürn’ü Kova Takımyıldızı’nda bulabilirsiniz. 19 Mart’ta Satürn’ü ve yeni ay evresine yaklaşan Ay’ı birbirine yakın görebilirsiniz.
Mart 2023’te Ay
30 Mart gecesi ilk dördün evresindeki Ay ile İkizler Takımyıldızı’nın en parlak iki yıldızı Polluks ve Kastor’u bir arada görebilirsiniz. 26 Mart’ta ise Ay’ı Ülker Açık Yıldız Kümesi’nin yakınlarında bulabilirsiniz.
İlkbahar Ekinoksu
21 Mart’ta ilkbahar ekinoksu gerçekleşiyor. Bu tarih, Kuzey Yarım Küre’de ilkbaharın başlangıcı olarak kabul ediliyor. İlkbahar ekinoksu sırasında güneş ışınları Ekvator’a dik açıyla gelir ve Güneş Kuzey Yarım Küre’de ve Güney Yarım Küre’de eşit miktarda alanı aydınlatır. Bu nedenle ekinoks zamanlarında gece ve gündüz süresi birbirine eşittir. Ekinoks yılda iki kez gerçekleşir.
Kaynaklar: