Tamamen Korunmuş Bir Dinozor Embriyosu Fosili Bulundu
Çin’de araştırmalar yapan bilim insanları, tamamen korunmuş bir dinozor embriyosu fosili buldu.
Bebek Yingliang
Çin’in Ganzhou şehrinde bir dinozor embriyosuna ait, kırılmamış tavuk yumurtası gibi tamamen korunmuş bir fosil bulundu. “Bebek Yingliang” adı verilen fosilin bugüne kadarki en iyi korunmuş dinozor fosili olduğu belirtiliyor.
Araştırmacıların yaptığı detaylı çalışmalar, fosilin, kuşların en yakın akrabalarından biri olan Oviraptorosaur'lara ait olduğunu gösteriyor. Oviraptorosaur'lar yaklaşık 66 milyon yıl önce sona eren Kretase Dönemi’nde yaşamış, tüylü, kısa boylu, gagalı ve papağan benzeri kafatasına sahip dinozorlardır. Bulunan fosil de 66-72 milyon yıl öncesine ait.
Araştırmacılara göre muhtemelen otçul olan (bitki ile beslenen) dinozor, yetişkinliğe kadar yaşasaydı yaklaşık üç metre uzunluğa erişebilecekti. Bilim insanları, fosilin günümüze kadar bozulmadan gelebilmesinin sebebinin ise hayvanın yumurtadan çıkma eşiğindeyken ani bir çamur kayması sonucu toprağa gömülerek leş yiyicilerden korunması olduğunu düşünüyor.
Bulunan dinozor embriyosunun yumurta içindeki duruşu, Oviraptorosaur'ların yumurtanın çatlamasına yakın bir zamanda kuş embriyoları ile benzer pozisyon aldığını gösteriyor. Nadir bulunan bu tür fosiller, dinozorların büyümesi ve üremesi hakkında bilim insanlarına bilgi sağlıyor.
Bulunan dinozor fosilinin animasyonlaştırılmış görseli. Dinozorun yumurta içindeki duruşu, günümüzde yaşayan kuş embriyolarının duruşu ile hayli benzerlik gösteriyor.
Yaklaşık 17 santimetre uzunluğunda olan dinozor fosili, şu anda Çin’deki Yingliang Taş Doğa Tarihi Müzesi'nde sergileniyor.
Kaynak:
- Xing, L. vd., “An exquisitely preserved in-ovo theropod dinosaur embryo sheds light on avian-like prehatching postures”, iScience, Cilt 25, Sayı 1, 2021.