Tek Molekülden Üretilen Devre Anahtarı
Tokyo Üniversitesinden araştırmacıların yaptığı çalışmalar, tek bir molekülün transistörlere benzer biçimde devre anahtarı görevi görebileceğini gösteriyor.
Thom Leach / Science Photo Library
Fulleren molekülü
Uyarılmış moleküller, haricî elektrik alana maruz kaldığında elektron yayar. Tokyo Üniversitesinden Dr. Hirofumi Yanagisawa ve arkadaşlarının yakın zamanlarda Physical Review Letters’ta yayımladıkları bir çalışmada da fulleren moleküllerinin ışıkla uyarılarak elektron yayması sağlanıyor Deneyler sırasında lazer atımlarının özellikleri değiştirilerek elektronların hangi yönde yayılacağı arzu edildiği gibi ayarlanabiliyor.
Fulleren molekülleri, karbon atomlarından oluşan küre biçimli moleküllerdir. Metallerin üzerinde konumlandıklarında belirli doğrultulara yönelirler. Bu durum fulleren moleküllerinden yayılacak elektronların hangi doğrultuda yol alacağının tahmin edilmesine imkân verir.
Elektronik devrelerde elektronları yönlendirmek için anahtar görevi gören transistörler kullanılır. Gelecekte fulleren moleküllerinin anahtar görevi gördüğü devreler üretmek de mümkün olabilir. Araştırmacılar tek bir fulleren molekülünden oluşan bir anahtarın transistörlerden yaklaşık bir milyon kat daha hızlı çalışmasının mümkün olabileceğini düşünüyor.