TÜRKSAT 6A Geliştirilen İtki Sistemimiz ile Tarihi Göreve Hazır
Yerli ve millî uydumuz TÜRKSAT 6A, uygun hava koşullarının oluşması durumunda temmuz ayında uzaya gönderilecek. Uydumuza uzaydaki doğu-batı yörünge manevralarını yaptıracak olan itki sistemi TÜBİTAK UZAY Enstitüsü’nde üretildi.
Türkiye, millî haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A yörüngesine oturtulduğunda kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri olacak. TÜRKSAT 6A, %80’i aşan oranda yerli imkânlarla üretildi. Uydumuzu uzayda yörüngesinde tutacak itki sistemi de Türk mühendisler tarafından üretildi.
Üretim Yeri TÜBİTAK UZAY Enstitüsü
Hall Etkili İtki Sistemi, TÜBİTAK UZAY Enstitüsü yerleşkesinde kurulu olan 100 metrekare Sınıf-10.000 temiz oda, mekanik ve elektriksel üretim atölyeleri ve çalışma ofislerini içeren HALE laboratuvarında geliştirilip üretildi. Elektrikli itki sisteminin tasarım, üretim ve testleri bu tesiste mühendislerimiz tarafından yapıldı.
Laboratuvar bünyesinde ikisi büyük olmak üzere üç vakum tank bulunuyor. Vakum tanklarında, itki sistemlerinin ürettiği itkiyi ölçmek için kullanılan itki standı, kuyruk gazı özelliklerini belirlemek için kullanılan faraday ölçüm sistemi, ısıl özellikleri belirlemek için ısıl ölçüm sistemi ve muhtelif test düzenekleri bulunuyor.
HALE Projesi kapsamında Türkiye’nin ilk Hall Etkili İtki Sistemi’nin tüm ekipmanlarının tasarımı, üretimi ve testleri TÜBİTAK UZAY yerleşkesinde gerçekleştirildi.
Vakum tank içinde motor ateşleme testi sırasında alınan görüntü
1.5 kW gücündeki Hall itki motoru, temmuz ayına planlanan tarihi görevine hazırlanıyor. TÜRKSAT 6A uydumuzun uzaydaki yörüngesine yerleştirilmesiyle birlikte yerli imkânlarla geliştirilen itki motorumuz da önemli bir misyonun parçası olacak.
1.5 kW’lık Hall Etkili İtki Sistemi Ekipmanları: sırasıyla Motor ve Katotlar, Güç İşleme-Kontrol Birimi, Yakıt Besleme Ekipmanı.