Yeni Bir Hibrit Parçacık Keşfedildi
Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Nuh Gedik ve öğrencileri yeni bir hibrit parçacık keşfetti.

Görsel: Christine Daniloff, MIT
Hibrit parçacıklar, birden fazla parçacığın bir araya gelmesiyle oluşur ve kendilerini oluşturan bileşenlerden çok farklı özelliklere sahip olabilir. Örneğin bir elektron katı malzemeler içinde hareket ederken elektriksel direnç ile karşılaşır. İki elektronun bir araya gelmesiyle oluşan Cooper çiftleri ise bir malzemenin içinden hiçbir dirençle karşılaşmaksızın geçebilir. Cooper çiftlerinin ortaya çıktığı malzemeler süper iletken özellik gösterir.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Nuh Gedik ve öğrencileri, yakın zamanlarda bir elektron ve bir fononun bir araya gelmesiyle ortaya çıkan yeni bir hibrit parçacık keşfetti. Çalışmalar, elektron ile fonon arasındaki bağın daha önceleri elektronlar ve fononların bir araya gelmesiyle oluştuğu bilinen herhangi bir hibrit parçacığa kıyasla en az on kat daha güçlü olduğunu gösteriyor. Aradaki bağın çok güçlü olması, her iki parçacığın aynı anda kontrol edilmesinin mümkün olabileceğine işaret ediyor.
Yapılan keşfin önemli bir özelliği, hibrit parçacığın NiPS3 içinde gözlemlenmesi. Sıra dışı manyetik özelliklere sahip bu malzeme son yıllarda bilimsel çalışmalara konu oluyor. Prof. Gedik, yeni keşfettikleri hibrit parçacık aracılığıyla NiPS3’ün manyetik özelliklerinden yararlanılabileceğini; örneğin daha küçük, daha hızlı ve daha verimli elektronik cihazlar geliştirmenin mümkün olabileceğini söylüyor.
Detaylı bilgiye Dr. Emre Ergeçen ve arkadaşlarının Nature Communications’ta yayımladıkları makaleden ulaşabilirsiniz.