Ağustos Ayının Gök Olayları
Perseid göktaşı yağmuru 12-13 Ağustos’ta en yüksek etkinliğe ulaşıyor. Bu tarihte Ay’ın %47’si aydınlanmış durumda. Göktaşı yağmurunun en yüksek etkinliğe ulaştığı tarihte ışık kirliliğinden uzak bir yerde ve berrak bir gökyüzünde maksimum 50-75 göktaşı görülebilir.

Perseid göktaşı yağmuru 12-13 Ağustos’ta en yüksek etkinliğe ulaşıyor. Bu tarihte Ay’ın %47’si aydınlanmış durumda. Göktaşı yağmurunun en yüksek etkinliğe ulaştığı tarihte ışık kirliliğinden uzak bir yerde ve berrak bir gökyüzünde maksimum 50-75 göktaşı görülebilir. Yılın en parlak göktaşı yağmurlarından biri olan Perseid göktaşı yağmuru, temmuz-ağustos aylarında etkinliğini devam ettirdiği için, sıcak yaz gecelerinde rahatça izlenebilir.

Göktaşlarının gökyüzünde ortaya çıktığı nokta (saçılma noktası) 12 Ağustos akşamı Güneş’in batışından sonra kuzeydoğu ufkunun üzerinde ortaya çıkıyor. Göktaşlarını izlemek için en iyi zaman, saçılma noktasının ufkun üzerinde en yüksek noktaya ulaştığı şafak vakti öncesi. Göktaşı yağmurunu izlemeye başlamadan önce mümkün olduğunca ışık kirliliğinden, görüş açınızı daraltabilecek yüksek bina ve ağaçlardan uzakta, ufku net bir şekilde görebileceğiniz bir yer seçmelisiniz. Gözlerinizin karanlığa alışması için bir süre beklemelisiniz. Yani cep telefonunuza bakmayın! Bu sayede çok parlak olmayan göktaşlarını da görebilirsiniz.


Görsel: E. E. Barnard/Internet Archive Perseid göktaşı yağmurunun kaynağı 109P/Swift-Tuttle kuyrukluyıldızı.
Swift-Tuttle kuyrukluyıldızı Güneş etrafındaki yörüngesini 133 yılda tamamlıyor.
Ağustos ayında gezegen geçidi Jüpiter ve Satürn’ün Güneş’in batışından sonra güneydoğu ufkunun üzerinde ortaya çıkmasıyla başlıyor. Gece yarısından kısa süre önce bu ikiliye Mars katılıyor. Venüs, ağustos ayında gün doğumundan yaklaşık üç saat önce doğu ufkunun üzerinden doğuyor ve gün aydınlanana kadar görülebiliyor. 17 Ağustos’ta Güneş’in arkasından geçmeye hazırlanan Merkür ise ancak ayın ilk haftasında Güneş’in doğuşundan önce kuzeydoğu ufkunun üzerinde kısa süre görülebiliyor. 2 Ağustos’ta Jüpiter, Satürn ve Ay güneydoğu ufkunun üzerinde birbirlerine yakın görülebilir.

Mars’ın en iyi gözlemlenebileceği dönem başladı. Mars’ı Güneş’in ufkun üzerinde en yüksek noktaya ulaştığı şafak vakti öncesinde gözlemlemeyi deneyebilirsiniz. Ağustos ayında Kova Takımyıldızı’nda bulabileceğiniz Mars’ın ayın ilerleyen günlerinde hem parlaklığı hem de görünür büyüklüğü artıyor. Mars, Güneş etrafındaki yörünge hareketi sırasında 3 Ağustos’ta Güneş’e en yakın konuma geliyor. 9 Ağustos’ta ise Ay, Mars’ın yakınından geçiyor. Venüs, Güneş’in doğuşundan önce gökyüzündeki en parlak gezegen. 15 Ağustos’ta Ay ve Venüs birbirine yakın görünümde. Bu tarihte her iki gökcismini Boğa, Avcı ve İkizler takımyıldızlarının parlak yıldızlarıyla birlikte gözlemleyebilirsiniz.

Ay, Dünya etrafındaki yörünge hareketi sırasında 9 Ağustos’ta Dünya’ya en uzak, 21 Ağustos’ta ise Dünya’ya en yakın konumda. Bu konumlardayken Dünya ile Ay arasındaki mesafe sırasıyla 404.660 km ve 363.510 km.

Kaynaklar:
- 2020 Gök Olayları Yıllığı, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi
- https://eclipse.gsfc.nasa.gov/SKYCAL/SKYCAL.html
- https://www.amsmeteors.org/meteor-showers/meteor-shower-calendar/