Fotoğraflar Köşesinde Kasım Ayının Konusu “Yapraklar”
Bilim Genç olarak kasım ayında objektiflerinizi yapraklara odaklamanızı istiyoruz.
Bitkiler, mineral ve suyu topraktan kökleriyle alır ve fotosentez yardımıyla besinlere dönüştürür. Üretilen besinlerin bir kısmı biyolojik faaliyetleri devam ettirmek için kullanılırken bir kısmı depolanır. Sonbahar ve kış aylarında yeterince güneş ışığı alamayan bitkiler besin üretemez ve depoladıkları besinleri kullanmaya başlar. Bitkiler ayrıca besin, enerji ve su ihtiyaçlarını azaltmak için yaprakları beslemeyi keser ve kışa hazırlık yapar. Dolayısıyla ilkbaharda yemyeşil olan yapraklar günden güne sararır ve dökülmeye başlar.
Bitkilerin yeşil olmasının sebebi içerdikleri klorofil pigmentidir. Klorofil molekülleri ışığı soğurarak güneş enerjisinin fotosentez süreciyle kimyasal enerjiye dönüşmesine aracılık eder. Ancak sonbaharda fotosentezin gerçekleşmesi için yeterli ışık ve su bulunmadığından yapraklardaki klorofil seviyesi azalır ve yaprakta bulunan diğer renk pigmentleri fark edilmeye başlar.
Biz de Bilim Genç olarak kasım ayında objektiflerinizi yapraklara odaklamanızı istiyoruz. Örneğin ağaçların farklı renk ve şekildeki yapraklarını ya da dökülen yaprakları fotoğraflayabilirsiniz. Fotoğraflarınızı göndermek için tıklayın.
Fotoğraflarınızı Bilim Genç’te paylaşırken etiket bölümüne #Yapraklar yazmayı unutmayın. Fotoğraflarınızın açıklama bölümünde ise teması hakkında bilgi verebilir, fotoğrafınızı nerede ve ne zaman çektiğinizi belirtebilir, fotoğrafınızla ilgili teknik ayrıntılara yer verebilirsiniz.
Bilim Genç Fotoğraflar köşesinde her ay belirlenen konuda gönderilen fotoğraflar arasından seçilenler ayın en beğenilen fotoğrafları galerisinde yayınlanıyor. Fotoğrafların sahiplerine ise TÜBİTAK popüler bilim kitabı hediye ediliyor.