logo
Menü
Giriş yap Üye ol
  • Anasayfa Anasayfa
Popüler Bilim

Popüler Bilim

Soru - Cevap

Soru - Cevap

Tasarla ve Yap

Tasarla ve Yap

Deneyler

Deneyler

Bilim Genç TV

Bilim Genç TV

Gökbilim

Gökbilim

Yeryüzü

Yeryüzü

Sesli Yayın

Sesli Yayın

Bilim Çizgi

Bilim Çizgi

Periyodik Tablo

Periyodik Tablo

Yeryüzü

Bunu Biliyor muydunuz?

Yarışmalar

Yarışmalar

  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

logo
Arama
Giriş yap
  • Popüler Bilim Popüler Bilim
  • Soru - Cevap Soru - Cevap
  • Tasarla ve Yap Tasarla ve Yap
  • Deneyler Deneyler
  • Bilim Genç TV Bilim Genç TV
  • Yarışmalar Yarışmalar
  • Gökbilim Gökbilim
  • Yeryüzü Yeryüzü
  • Sesli Yayın Sesli Yayın
  • Bilim Çizgi Bilim Çizgi
  • Bunu Biliyor muydunuz? Bunu Biliyor muydunuz?
  • Periyodik Tablo Periyodik Tablo
  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

Yemek Seçmek Genetik Mi Yoksa Şımarıklık Mı? Neden Brokoliye Düşmanmış Gibi Bakıyoruz?

Ayın Şifrebilim Sorusu – Kasım 2025

Ayın Şifrebilim Sorusunun Cevabı – Ekim 2025

12. Dönem 4006 Bilim Fuarları Başvuru Süreci Uzatıldı!

Ayın Matematik Sorusu - Kasım 2025

Ayın Matematik Sorusunu Doğru Çözenler – Ekim 2025

Suyu Temizleyen Işık: Fotokataliz Nedir?


Yemek Seçmek Genetik Mi Yoksa Şımarıklık Mı? Neden Brokoliye Düşmanmış Gibi Bakıyoruz?

Dr. Elif Ebren Kaya
09 / 11 / 2025

Bir arkadaşınız brokoliye bayılırken siz yüzünüzü mü buruşturuyorsunuz? Ya da patlıcan size acı mı geliyor? Öyleyse merak etmeyin, sorun aslında sizinle ilgili değil!

Yemek Seçmek Genetik Mi Yoksa Şımarıklık Mı? Neden Brokoliye Düşmanmış Gibi Bakıyoruz?

Eternalcreative/iStockphoto.com

Bilim insanlarına göre tat tercihleri sadece damak zevkiyle değil, genetik kodlarımızla da yakından ilişkili. Yani brokoli, ıspanak veya patlıcan sevmemek belki de genetik bir miras olabilir!

İnsan dilinde yaklaşık 10.000 tat reseptörü bulunur. Bu reseptörler tatlı, acı, tuzlu, ekşi ve umami gibi tatları ayırt etmemizi sağlıyor. Ancak bu reseptörlerin duyarlılığı herkeste aynı değil.  

Bilim insanları, bazı insanların PROP (propiltiyourasil) adlı acı bir kimyasalı normalden çok daha yoğun hissettiğini keşfetti. Bu kişilere “süper tat alıcılar” deniyor. Onlar için brokoli, lahana ve karnabahar gibi sebzeler neredeyse “acı bir ilaç” tadında. Bu durumun sebebi ise TAS2R38 adlı bir gen. Eğer bu genin belirli bir varyantına sahipseniz acı tatlara karşı daha hassas oluyorsunuz. Yani brokoli sevmemek sizin tercihinizden çok genetik kaderinizden kaynaklanıyor olabilir!

Üstelik bu durum, sadece brokoli veya lahanayla da sınırlı değil. Kişniş, greyfurt, patlıcan, ıspanak gibi bazı yiyecekleri “sabun gibi” bulan insanlar da genetik olarak bu tada daha duyarlı olabiliyor.

Sonuç olarak yemek seçmek, çoğu zaman “şımarıklık” olarak görülse de bilimsel araştırmalar bunun bu kadar basit olmadığını gösteriyor. Yani brokoli sevmeyen birisine “bir ısırık al” demeden önce belki de gen haritasındaki olasılıklara saygı göstermemiz yerinde olabilir. Çünkü bazı tatların iticilikleri genlerden geliyor olabilir!

Kaynaklar:

  • KARAKUŞ, S. Ş. (2013). Tat algılamayı etkileyen faktörler. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 1(4), 26-34.
  • https://jotags.net/index.php/jotags/article/download/68/78/60
Konu
Genetik

paylaş

En Çok Okunan Makaleler

Lise Öğrencileri İçin 2025 Yılı TÜBİTAK Bilim Kamplarına Katılım Başvuruları Başladı!

Duyurular • 02-01-2025

TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Destekleme Programının 12. Dönem Çağrıları Yayınlandı!

Duyurular • 26-09-2025

Bilim Genç’e İçerik Hazırlamak İster misiniz?

Duyurular • 08-09-2025

Temmuz 2025’te Gökyüzü

Gökbilim • 08-07-2025

Keneler Neden Tehlikeli?

Soru - Cevap • 16-08-2025

NEXT Sosyal Nedir?

Haberler • 17-08-2025

Pestisit Nedir? Pestisitler Zararlı mıdır?

Haberler • 30-04-2025

Kozmik Gezegen Otopsisi: Yıldızına Yaklaşarak Atmosferine Dalan Gezegen

Gökbilim • 29-04-2025

Gökyüzünde Gezegen Şöleni

Haberler • 25-01-2025

Keçilerin Göz Bebekleri Neden Dikdörtgen Şeklindedir?

Soru - Cevap • 15-02-2025

Bilim Genç Logo
Tekrardan Hoşgeldiniz!

Bilim Genç’in kozmik derinliklerinde yolculuğa başlamak için giriş yapın.

Bir hesabınız yok mu? Üye olun

Sayfayı Paylaş
Twitter'da paylaş telegram'da paylaş Whatsapp'da paylaş facebook'da paylaş
Bağlantıyı kopyala
baylaş