9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Başladı
9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi (TAE IX), 6 Şubat 2025 tarihinde başladı. Sefer kapsamındaki araştırmalar gezegenimizin geleceğine ışık tutacak.
![9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Başladı](/sites/default/files/styles/bp-770px-custom_user_desktop_1x/public/dokuzuncu_antarktika_bilim_seferi_ekibi.jpeg?itok=F1KuUJ4o)
9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibi
Türk bilim insanları, 2017’den bu yana düzenlenen kutup seferleri ile Antarktika ve Arktik’te araştırmalar yürütüyor. Bugüne kadar Antarktika’ya 8, Arktik’e 4 olmak üzere toplam 12 ulusal kutup seferi gerçekleştirildi. 200’e yakın Türk bilim insanı, kutup koşullarında 100’den fazla projeyi hayata geçirdi ve bu çalışmalar sonucunda 243 bilimsel çıktı ve 40 lisansüstü tez üretildi.
Bu yılki seferde, 16 Türk ve 4 yabancı araştırmacı olmak üzere toplam 20 bilim insanı, Antarktika’da 19 farklı bilimsel proje yürütecek. Projeler arasında Kabataş Erkek Lisesi’nden üç lise öğrencisinin geliştirdiği “İnsansız Kutup Hava Aracı” projesi de yer alıyor. Elif Sena Şahin, Şerif Efe Dartar ve Kayra Ege Altun, TÜBİTAK 2204-C Kutup Araştırma Projeleri Yarışması için geliştirdikleri “İnsansız Kutup Hava Aracı” projesini Antarktika’da test etmenin yanında projeleri kapsamında çeşitli gaz ve iklim ölçümleri gerçekleştirecek.
Çalışmalar Hangi Alanları Kapsıyor?
Ulusal Antarktika Bilim Seferleri kapsamında, iklim değişikliği ve atmosfer araştırmalarından deniz haritalama ve okyanus bilimine, yer bilimleri ve sismik gözlemlerden biyoçeşitlilik ve ekosistem çalışmalarına kadar birçok farklı alanda bilimsel araştırma yürütülüyor. Ayrıca yerli ve milli teknolojilerin test edilmesi, uydu ve konumlama çalışmaları, uluslararası iş birlikleri ve çevre koruma projeleri de seferlerin önemli odak noktaları arasında yer alıyor. Bu yılki seferde ayrıca Türkiye ile ABD iş birliğiyle düşük frekans ölçüm istasyonu kurulacak.
Türkiye’nin kutup bölgelerindeki bilimsel varlığını kalıcı hâle getirmek amacıyla TÜBİTAK tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında önümüzdeki dönemde bir Türk Bilimsel Araştırma Üssü de kurulması planlanıyor. Bu üs, Türk bilim insanlarının kutup araştırmalarına katkılarını artıracak ve uluslararası bilim camiasında Türkiye’nin etkinliğini daha da güçlendirecek.
Sefer ekibi Antarktika'ya Ulaştı
9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi (TAE IX) ile ilgili gelişmeleri Bilim Genç sosyal medya hesapları ve YouTube kanalından takip edebilirsiniz.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) koordinasyonunda düzenlenen 9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi (TAE IX) 12 Mart 2025’e kadar devam edecek.