Ağrı Kesiciler Ağrıyan Bölgeyi Nasıl Bulur?
Vücudumuzdaki ağrıları dindirmesi için kullandığımız ilaçlar, vücudun ağrıyan bölgesini nasıl bulur?
seb_ra/iStock
Koku algısı ve enzimlerin çalışması gibi çeşitli biyolojik süreçlerin nasıl gerçekleştiğini açıklamak için sıklıkla anahtar-kilit benzetmesi kullanılır. Ağrı kesicilerin ağrılı bölgeyi nasıl bulduğu da yine aynı benzetme ile açıklanabilir.
Hücrelerin yüzeyinde yüzlerce hatta bazen binlerce atomun bir araya gelmesiyle oluşan proteinler bulunur. Farklı protein moleküllerinin şekilleri birbirinden farklıdır. Benzer biçimde farklı ağrı kesicilerin içerdiği kimyasal moleküllerin şekilleri de birbirinden farklıdır. İlaçlardaki kimyasal maddeler anahtarlar gibidir. Sadece kendilerinkiyle uyumlu şekillere sahip proteinlere (kilitlerle) bağlanırlar.
Ağız yoluyla alınan ağrı kesicilerdeki kimyasal maddeler kana karıştıktan sonra tüm vücudu dolaşmaya başlar. Farklı hücrelerin yüzeylerinde farklı proteinler bulunduğu için ağrı kesicilerdeki moleküller rastgele hücrelere bağlanmaz, doğru proteinlere sahip hücreleri bulana kadar hedeflerini aramaya devam eder. Ayrıca ilaçların doğru hücrelere bağlanmasında elektriksel kuvvetler de rol oynar. İlaç molekülleri ve proteinlerin birbirlerine bağlanan kısımları zıt yüklü olduğu için birbirlerini çeker.