Alzheimer ve Parkinson Hastalıklarına Karşı Enzim Tedavisi
Sinir dokusunun bozulması sonucunda ortaya çıkan Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların temelinde amiloid olarak adlandırılan protein kümeleri yatar.
Sinir dokusunun bozulması sonucunda ortaya çıkan Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların temelinde amiloid olarak adlandırılan protein kümeleri yatar. Amino asitlerin art arda eklenmesiyle oluşan proteinler yanlış bir biçimde katlandığında suda çözünemeyen amiloidler oluşur. Dr. Jeremy D. Baker ve arkadaşları yakın zamanlarda PLoS Biology’de yayımladıkları bir makalede amiloidleri çözmenin bir yolunu bulduklarını açıkladı. Gelecekte Parkinson ve Alzheimer hastalıkları için yeni tedavi yöntemleri geliştirilebilir.
Amiloid oluşturan proteinlerin çoğunda prolin olarak adlandırılan bir amino asit yer alır. Bu amino asidin kendine özgü yapısı protein zincirlerinde bükülmelere sebep olur. Proteinlerdeki birbirine komşu bölgelerin istiflenmesiyle amiloidlerin oluşumunda bu bükülmelerin katkısı vardır.
Proteinler normal bir biçimde katlanırken CyP40 enzimleri prolin amino asitlerine bağlanarak sürece yardımcı olur. Ayrıca enzimlerin büyük çoğunluğu gibi CyP40 da iki yönlü çalışabildiği için katlanmış protein zincirinin açılmasına da yardımcı olabilirler. Bu düşünceden yola çıkan araştırmacılar fareler üzerinde yaptıkları deneylerde Cyp40 enziminin tau proteinlerinin oluşturduğu amiloidleri küçülttüğünü gözlemlemiş. Alzheimer hastalığının temelinde tau proteinlerinin kümelenmesi yatar. Dolayısıyla sonuçlar CyP40 enziminin Alzheimer tedavisinde yararlı olabileceğini gösteriyor. Parkinson hastalığı için de aynı durum söz konusu. Deneyler CyP40 enziminin Parkinson hastalığıyla ilişkilendirilen, alfa-sinüklein proteinlerinin oluşturduğu amiloidleri de küçülttüğünü gösteriyor.