Araştırmacılar Yıldızların Merkezlerindeki Sıcaklıkları Ölçmeyi Başardı
Belçika’daki Université Libre de Bruxelles ve Fransa’daki Montpellier üniversitelerinde çalışan araştırmacılar, ilk kez yıldızların merkezlerindeki sıcaklıkları ölçmeyi başardı.
Dr. P. Neyskens ve arkadaşlarının yaptığı araştırmanın sonuçları Nature’da yayımlandı.
1926 yılında astrofizikçi Sir Arthur Eddington The Internal Constitution of the Stars (Yıldızların İç Yapısı) eserinde, “Güneş’in ve yıldızların iç katmanları ile ilgili bilimsel araştırmalar, evrenin diğer bölgeleri ile ilgili araştırmalara göre çok daha zordur. Hangi teçhizat bir yıldızın dış katmanlarını geçip içindeki şartları test edebilir?” demişti. Ancak yaklaşık 90 yıl sonra, altı kişiden oluşan bir uluslararası araştırma grubu çeşitli yıldızların merkezlerindeki sıcaklıkları ölçmeyi ve bu yıldızların yaşlarını tahmin etmeyi başardı.
La Palma’daki (Kanarya Adaları) KULeuven Mercator Teleskobu ile yapılan çalışmalar sırasında 99Tc ve 93Nb izotoplarından yararlanılmış. Yıldızların dış katmanlarında bol miktarda bulunan bu izotoplar, hem termometre hem de saat gibi davranıyor. Araştırma KULeuven, ULB ve Belçika Kraliyet Gözlemevi işbirliği ile gerçekleştirilmiş.
Yıldızların iç katmanları o kadar sıcaktır ki, bu bölgelerde çekirdek tepkimeleri sonucunda demirden bile daha ağır elementler oluşur. Bu ağır elementler yıldızların ömürlerinin sonunda yıldızlararası uzaya dağılır. Dünya’daki ağır elementler de bu şekilde oluşmuştur.
Kaynak: