logo
Menü
Giriş yap Üye ol
  • Anasayfa Anasayfa
Popüler Bilim

Popüler Bilim

Soru - Cevap

Soru - Cevap

Tasarla ve Yap

Tasarla ve Yap

Deneyler

Deneyler

Bilim Genç TV

Bilim Genç TV

Gökbilim

Gökbilim

Yeryüzü

Yeryüzü

Sesli Yayın

Sesli Yayın

Bilim Çizgi

Bilim Çizgi

Periyodik Tablo

Periyodik Tablo

Yeryüzü

Bunu Biliyor muydunuz?

Yarışmalar

Yarışmalar

  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

logo
Arama
Giriş yap
  • Popüler Bilim Popüler Bilim
  • Soru - Cevap Soru - Cevap
  • Tasarla ve Yap Tasarla ve Yap
  • Deneyler Deneyler
  • Bilim Genç TV Bilim Genç TV
  • Yarışmalar Yarışmalar
  • Gökbilim Gökbilim
  • Yeryüzü Yeryüzü
  • Sesli Yayın Sesli Yayın
  • Bilim Çizgi Bilim Çizgi
  • Bunu Biliyor muydunuz? Bunu Biliyor muydunuz?
  • Periyodik Tablo Periyodik Tablo
  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

Bilim Genç Kafede Bilim Etkinliği: Yeryüzünde Depremler Oluyor Peki Yıldızlarda?

Soğan Doğrarken Gözler Neden Yanar, Nasıl Önlenir?

Ay’a Gitmek Neden Önemli?

Ayın Şifrebilim Sorusu – Haziran 2025

Ayın Şifrebilim Sorusunun Cevabı – Mayıs 2025

Satranç Haziran 2025

Alerjik Rinit ve Bahar Alerjisi Belirtileri, Tedavi Yolları


Besin Alerjisi Giderek Yaygınlaşıyor

Dr. Özlem Kılıç Ekici
29/05/2015

Besin alerjisine, bütün dünyada özellikle de gelişmiş ülkelerde sıkça rastlanıyor. Bu alerjiye neden olan en önemli etkenlerden biri ise D vitamini eksikliği.

Besin Alerjisi Giderek Yaygınlaşıyor

Besin alerjileri, bağışıklık sisteminin normal şartlarda zararsız olan bir besin maddesini yanlışlıkla zararlı olarak algılayarak aşırı tepki vermesiyle oluşur. Çocuklardaki besin alerjisi oranının yaklaşık %8 olduğu ve son dönemlerde besinlere karşı alerjik olma durumunun eskiye nazaran %18 arttığı belirtiliyor. Besin alerjileri erkek çocuklarda kız çocuklara göre daha çok görülüyor. Her türlü besinin gıda alerjisi yapma potansiyeli var ancak süt, yumurta, buğday, soya, fıstık, fındık, balık ve deniz ürünleri besin alerjisine en sık neden olan gıdalar. Süt, yumurta, soya ve buğday alerjileri zamanla iyileşirken fıstık, fındık, balık ve deniz ürünlerinin alerjileri ömür boyu devam edebiliyor.

Günümüzde besin alerjilerine bağlı anafilaksi yani aniden başlayan ve ölüme neden olabilen ciddi bir alerjik tepki verme riskinin %50 arttığı söyleniyor. Anafilakside genel olarak kızartılı bir kaşıntı, boğaz şişmesi ve düşük kan basıncı gibi belirtiler oluşur. Bu aşırı tepkiler bazı kan hücrelerinden protein salınmasından kaynaklanır. Söz konusu proteinler alerjik tepki başlatabilen ya da bir tepkiyi daha ciddi hale getirebilen maddelerdir ve salımlarına bağışıklık sistemi neden olabilir.

Yapılan çalışmalar besin alerjisi olan çocuklarda diğer organları etkileyen -astım gibi- alerjik hastalık riskinin 2-4 kat arttığını gösteriyor. Besin alerjileri deri, mide ve bağırsak sistemi olmak üzere birçok organı etkileyebilir. Örneğin alerji, mide ve bağırsak sistemini etkilediğinde ishal, kabızlık, dışkıda kan olması, bağırsaklarda kanama, iştahsızlık, reflü (asitli mide içeriğinin mideden yemek borusuna geri kaçması), büyüme geriliği gibi belirtilerle karşılaşılabilir. Solunum sistemi besin alerjilerinden etkilendiğinde ise burunda tıkanıklık, kaşıntı, hapşırma, akıntı ve yine akciğerlerde öksürük, hırıltı ve nefes darlığına yol açan astım görülebilir. Uzmanlar besin alerjilerinde doğru tanının çok önemli olduğunu, tedavide kişiye dokunan gıdanın diyetten çıkarılması gerektiğini söylüyor. Besin alerjisi tanısında deri testlerinin ve kan tahlillerinin yapıldığı ve bu tür testler için yaş sınırlamasının olmadığı belirtiliyor.

data-cke-saved-src=https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/sites/default/files/yazi_besin_alerjisi.jpg

Çocuk sağlığı alanında önemli çalışmaların yayımlandığı Pediatrics dergisinde, besin alerjileri için özellikle D vitamininin önemine vurgu yapılıyor. D vitamini kalsiyum ve fosforun sindirim yollarında kullanılması ve emilmesi ile özellikle çocuklarda büyüme için gerekli bir vitamindir. Vücuda besinler yoluyla provitamin D şeklinde alındıktan sonra güneş ışınlarının etkisiyle derinin altında D vitaminine dönüşür. Provitamin, vücuda dışarıdan alınan ve çeşitli işlemlerden sonra vitamin haline dönüştürülen maddedir. Örneğin havuçta bulunan beta karoten bir provitamindir ve vücuda alındıktan sonra karaciğerde geçirdiği işlemlerden sonra A vitaminine dönüştürülür. Aynı şekilde provitamin D de güneş ışığı yardımıyla derinin altında D vitaminine dönüştürülür. Kuvvetli kemik ve dişler, D vitamininin kalsiyumu sindirim yollarına yerleştirmesiyle oluşur.

D vitamini sadece kemik ve dişleri etkilemiyor. D vitamini eksikliğinin, iki yaşın altındaki çocuklarda besin alerjisi riskini artırdığı ve çocuklarda besin alerjileri nedeniyle görülen ekzema gibi ciddi alerjik deri hastalıklarının şiddeti üzerinde etkili olduğu belirtiliyor. D vitamini seviyesi çok düşük olan tüm çocukların birden fazla besine karşı alerji geliştirme riski artıyor. D vitamini eksikliğinin özellikle süt ve buğday alerjileri için risk oluşturduğu söyleniyor. Bu alerjiye sahip olan çocuklarda D vitamini seviyesine mutlaka bakılması ve eksikliğin tedavi edilmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Ayrıca, uzmanlar vücudumuzun D vitamini depolamasına yardımcı olması açısından güneşin dik gelmediği saatlerde açık havada vakit geçirmemizi tavsiye ediyor.

Kaynaklar:

  • http://www.jpeds.com/article/S0022-3476%2814%2900603-9/abstract
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4363348/
Konu
Sağlıklı beslenme

paylaş

En Çok Okunan Makaleler

Chandra, Yeni Tip Kozmik Nesneden Gelen Düzenli Sinyaller Tespit Etti

Haberler • 30-05-2025

Lise Öğrencileri İçin 2025 Yılı TÜBİTAK Bilim Kamplarına Katılım Başvuruları Başladı!

Duyurular • 02-01-2025

Bilim Genç’e İçerik Hazırlamak İster misiniz?

Duyurular • 12-05-2025

Pestisit Nedir? Pestisitler Zararlı mıdır?

Haberler • 30-04-2025

Kozmik Gezegen Otopsisi: Yıldızına Yaklaşarak Atmosferine Dalan Gezegen

Gökbilim • 29-04-2025

Bilim Genç Kafede Bilim Etkinliği: “Antarktika Hikâyeleri”

Duyurular • 24-04-2025

Gökyüzünde Gezegen Şöleni

Haberler • 25-01-2025

Keçilerin Göz Bebekleri Neden Dikdörtgen Şeklindedir?

Soru - Cevap • 15-02-2025

Astronot Suni Williams Uzay Yürüyüşünde Rekor Kırdı

Haberler • 31-01-2025

Meşhur Matematik Problemi: ‘‘Taşınan Kanepe Problemi’’ Çözüldü

Haberler • 30-01-2025

Bilim Genç Logo
Tekrardan Hoşgeldiniz!

Bilim Genç’in kozmik derinliklerinde yolculuğa başlamak için giriş yapın.

Bir hesabınız yok mu? Üye olun

Sayfayı Paylaş
Twitter'da paylaş telegram'da paylaş Whatsapp'da paylaş facebook'da paylaş
Bağlantıyı kopyala
baylaş