logo
Menü
Giriş yap Üye ol
  • Anasayfa Anasayfa
Popüler Bilim

Popüler Bilim

Soru - Cevap

Soru - Cevap

Tasarla ve Yap

Tasarla ve Yap

Deneyler

Deneyler

Bilim Genç TV

Bilim Genç TV

Gökbilim

Gökbilim

Yeryüzü

Yeryüzü

Sesli Yayın

Sesli Yayın

Bilim Çizgi

Bilim Çizgi

Periyodik Tablo

Periyodik Tablo

Yeryüzü

Bunu Biliyor muydunuz?

Yarışmalar

Yarışmalar

  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

logo
Arama
Giriş yap
  • Popüler Bilim Popüler Bilim
  • Soru - Cevap Soru - Cevap
  • Tasarla ve Yap Tasarla ve Yap
  • Deneyler Deneyler
  • Bilim Genç TV Bilim Genç TV
  • Yarışmalar Yarışmalar
  • Gökbilim Gökbilim
  • Yeryüzü Yeryüzü
  • Sesli Yayın Sesli Yayın
  • Bilim Çizgi Bilim Çizgi
  • Bunu Biliyor muydunuz? Bunu Biliyor muydunuz?
  • Periyodik Tablo Periyodik Tablo
  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

Buzlukta Yiyecekleri Güvenli Saklama Yöntemleri

Kuiper Kuşağı’nda Uydu Keşfedildi

Karbonmonoksit Zehirlenmeleri İçin Panzehir Geliştirildi

TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Destekleme Programının 12. Dönem Çağrıları Yayınlandı!

CSS Nedir? Neden Kullanılır?

Yeşil Papağan: Türkiye’deki İstilacı Tür

Parfümünüz Sizde Farklı, Bir Başkasında Farklı mı Kokuyor?


Buzlukta Yiyecekleri Güvenli Saklama Yöntemleri

Fatma Gönen
30/09/2025

Gıdaların dondurularak saklanması bozulmayı önleyen, besin israfını azaltan ve beslenmede sürdürülebilirliği destekleyen bir yöntem. Peki gıdaları buzlukta besin değerini koruyarak güvenli bir şekilde nasıl saklayabiliriz? Gelin birlikte öğrenelim.

Buzlukta Yiyecekleri Güvenli Saklama Yöntemleri

Qwart/iStockphoto.com


Gıdaların dondurularak saklanması bozulmayı önleyen, besin israfını azaltan ve beslenmede sürdürülebilirliği destekleyen bir yöntem. Düşük sıcaklıkta (-18 oC ve altında) mikroorganizmaların çoğalması neredeyse durur ve enzim tepkimeleri yavaşlar. Böylece besinler uygun koşullarda uzun süre güvenle saklanabilir. Ancak dondurma işlemi doğru yöntemlerle yapılmazsa hem besin değeri hem de lezzet kaybı yaşanabilir. Peki gıdaları buzlukta besin değerini koruyarak güvenli bir şekilde nasıl saklayabiliriz? 
 

Dondurma Öncesi Hazırlık

  • Sebzeleri dondurmadan önce blanşlama (90 °C-100 °C’de kısa süre haşlama, ardından buzlu suya koyma) işlemi yapmak, renk ve vitamin kaybını azaltır. Bu yöntem, sebzenin taze görünmesini ve çözündüğünde daha iyi bir dokuya sahip olmasını sağlar. 
  • Meyveleri yıkayıp kurutmak, çekirdeklerini ve kabuklarını ayıklamak yeterlidir. 
  • Et, tavuk ve balık ürünlerini porsiyonlayarak saklamak hem çözünme süresini kısaltır hem de israfı önler. 
  • Pişmiş sıcak yemeklerse önce buzdolabında soğutulmalı, ardından buzluğa konulmalıdır.

Ambalajlama ve Etiketleme

Dondurmaya uygun vakumlu poşet veya hava geçirmez kap kullanmak önemlidir. Bu sayede oksidasyon (gıdanın havayla temas ederek bozulması) yavaşlar ve besin kalitesi korunur. 

Paketleri etiketleyebilirsiniz. Her etiketin üzerine gıdanın adını, varsa eklenen bileşenleri, paketleme tarihini ve porsiyon sayısını yazabilirsiniz. “İlk giren ilk çıkar.” ilkesiyle paketlerdeki gıdaları sırayla tüketmek tazeliği korumanın anahtarıdır.

Hızlı Dondurma

Gıdaları ne kadar hızlı dondurursak dokuları o kadar az zarar görür. Bu nedenle gıdalar mümkün olan en kısa sürede hedef sıcaklığa ulaştırılmalıdır. Hızlı dondurma, gıdaların içinde küçük buz kristallerinin oluşmasını sağlar. Bu da çözdürme sonrası dokunun daha az zarar görmesine neden olur. Yavaş dondurmaysa büyük buz kristalleri oluşturur. Bu durum hücre yapısını bozarak su salımını artırabilir, besinin dokusunu ve lezzetini olumsuz etkileyebilir.

buzlukta saklama teknikleri

Detry26/iStockphoto.com
 

Raf Ömrü ve Saklama Süreleri


Doğru koşullarda gıdalar aşağıdaki süreler boyunca güvenle saklanabilir:

- Çiğ kırmızı et: 4-12 ay

- Kıyma: 3-4 ay

- Çiğ tavuk/hindi: 9-12 ay
- Çiğ balık: 3-6 ay
- Sebze ve meyve: 8-12 ay
- Pişmiş yemekler: 2-3 ay

Sıcaklık dalgalanmaları, gıdaların kalitesini ve raf ömrünü kısaltabilir. Bu nedenle dondurucu kapağı gereksiz yere açılmamalıdır.


Çözdürme: Önemli Aşama


Yiyecekleri çözdürmenin üç güvenli yolu var: buzdolabı, soğuk su veya mikrodalga. En güvenli yollardan biri yiyeceği buzdolabında (0-4 °C) yavaşça çözdürmektir. Küçük yiyecekler bir gecede çözülebilir, çoğu yiyecek için bir veya iki gün yeterlidir. Soğuk suda çözdürme içinse yiyecekleri sızdırmaz bir plastik torbaya koyup soğuk suya batırmak gerekir. Suyun soğuk kalması için her 30 dakikada bir değiştirilmesi ve besinin çözünme sonrası hemen pişirilmesi önerilir. Mikrodalga buz çözme (defrost) programı da acil durumlarda kullanılabilir. Bu yöntem kullanıldığında yine besin çözündükten sonra hemen pişirilmelidir. 

Besinleri oda sıcaklığında bekleterek çözdürmek ise önerilmez. Bu yöntem bakterilerin hızla çoğalmasına yol açabilir.

Dondurulmuş besinler bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Et/tavuk gibi çözdürülmüş bir besin ancak güvenli bir sıcaklığa kadar pişirildiğinde (yani bakteriler yok edildiğinde) hızla soğutulmak şartıyla yeniden dondurulabilir.

Herhangi bir gıda buzdolabı dışında iki saatten fazla veya 32 °C'nin üzerindeki bir sıcaklıkta bir saatten fazla bekletilirse mikroorganizmalar hızla çoğalabilir. Bu durumda bu gıdayı yeniden dondurmak güvenli değildir.
 

Besin Değeri


Dondurma sırasında bazı vitaminlerde (özellikle C vitamini) küçük kayıplar olabilir fakat bu kayıp genellikle buzdolabında günlerce bekleyen taze üründekinden daha azdır. Protein, yağ ve karbonhidrat içeriğiyse büyük oranda korunur. Önemli olan, gıdayı hazırlarken, dondururken ve çözdürürken doğru adımları izlemektir.

Kaynaklar:

  • https://www.fsis.usda.gov/food-safety/safe-food-handling-and-preparation/food-safety-basics/freezing-and-food-safety
  • https://nchfp.uga.edu/how/freeze/freeze-general-information/how-long-can-i-store-frozen-foods/
  • https://www.healthline.com/nutrition/can-you-eat-frozen-food-past-expiration-date
  • https://www.healthline.com/nutrition/are-frozen-vegetables-healthy

Yazar Hakkında:

Fatma Gönen

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Konu
Sağlıklı beslenme

paylaş

En Çok Okunan Makaleler

Yeşil Papağan: Türkiye’deki İstilacı Tür

Popüler Bilim Yazısı • 24-09-2025

TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Destekleme Programının 12. Dönem Çağrıları Yayınlandı!

Duyurular • 26-09-2025

Lise Öğrencileri İçin 2025 Yılı TÜBİTAK Bilim Kamplarına Katılım Başvuruları Başladı!

Duyurular • 02-01-2025

Bilim Genç’e İçerik Hazırlamak İster misiniz?

Duyurular • 08-09-2025

Temmuz 2025’te Gökyüzü

Gökbilim • 08-07-2025

Keneler Neden Tehlikeli?

Soru - Cevap • 16-08-2025

NEXT Sosyal Nedir?

Haberler • 17-08-2025

Chandra, Yeni Tip Kozmik Nesneden Gelen Düzenli Sinyaller Tespit Etti

Haberler • 30-05-2025

Pestisit Nedir? Pestisitler Zararlı mıdır?

Haberler • 30-04-2025

Kozmik Gezegen Otopsisi: Yıldızına Yaklaşarak Atmosferine Dalan Gezegen

Gökbilim • 29-04-2025

Bilim Genç Logo
Tekrardan Hoşgeldiniz!

Bilim Genç’in kozmik derinliklerinde yolculuğa başlamak için giriş yapın.

Bir hesabınız yok mu? Üye olun

Sayfayı Paylaş
Twitter'da paylaş telegram'da paylaş Whatsapp'da paylaş facebook'da paylaş
Bağlantıyı kopyala
baylaş