DART Görevi: Bir Asteroidin Yörüngesi Nasıl Değiştirilir?
Johns Hopkins Üniversitesinden Dr. Erin Sutton, DART görevini anlatıyor.
NASA tarafından bir asteroide çarptırılarak gök cisminin yörüngesinin ne kadar saptırılabileceğini belirlemek amacıyla geliştirilen DART uzay aracı, 23 Kasım 2021’de Kaliforniya’daki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılmıştı.
DART’ın hedefi olan ikili asteroit sistemi, Dünya’dan 11 milyon kilometre uzakta. Sistem, 780 metrelik görece büyük bir asteroitten ve bu asteroidin etrafında dolanan 160 metrelik görece küçük bir asteroitten oluşuyor. DART’ın amacı, küçük asteroide çarpmak ve büyük asteroidin etrafındaki dolanma süresini değiştirmekti. DART, 27 Eylül 2022 tarihinde Dimorphos adlı asteroide başarılı bir şekilde çarptı.
Dünya için tehlike oluşturabilecek gök cisimlerinin yörüngelerinin nasıl değiştirilebileceği, DART uzay aracının özellikleri ve DART görevinin amacına ulaşıp ulaşmadığı ile ilgili sorularımızı proje ekibinden Dr. Erin Sutton’a sorduk.
Dr. Erin Sutton, Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarında uzay araçlarının yönlendirilmesi, navigasyonu ve kontrol edilmesi üzerinde çalışmalar yapıyor.