Siber güvenlik uzmanları, bilgi sistemlerindeki verileri yetkisiz erişimden, yasa dışı kopyalamadan ve hırsızlıktan koruyan kişilerdir. Peki siber güvenlik uzmanları hangi özelliklere sahiptir?
Enerji Dönüşümü ve Hareket
Tasarla ve Yap köşesinin yeni etkinliğinde enerji dönüşümünün gerçekleştiği bir düzenek tasarlıyoruz.
Enerji gözle görülemediği için etkileri göz önüne alınarak iş yapabilme yeteneği olarak tanımlanır. Enerji bir biçimden başka bir biçime dönüşebilir. Bu dönüşümde toplam enerji sabit kalır. Buna enerjinin korunum yasası diyoruz.
Bu etkinliğimizde enerji dönüşümünün gerçekleştiği bir düzenek tasarlayacağız.
Nelere İhtiyacımız Var?
- 2 adet 1,5 V’luk pil
- 1 adet pil yatağı (ikili)
- 1 adet 3 V’luk DC motor
- 1 adet plastik pervane
- 1 adet devre anahtarı
- 4 adet CD (küçük boy)
- 15 cm iletken tel
- 1 adet pet şişe (orta boy)
- 2 adet çöp şiş
- 8 adet pet şişe kapağı
- 2 adet pipet
- Silikon tabancası ve silikon
- Makas
- Cetvel
Uyarı:
Ne Yapıyoruz?
1- Plastik kapakları merkezlerinden delelim ve CD’lere silikon ile yapıştıralım.
2- Çöp şişten 15 cm, pipetten ise 10 cm uzunluğunda ikişer parça keselim.
3- Çöp şişi pipetin iç kısmından geçirerek uçlarına plastik kapaklı CD’leri takalım ve dış kısmına merkezlerinde delikler açtığımız plastik kapakları silikon ile sabitleyelim.
4- Çöp şiş, pipet ve CD’lerden oluşturduğumuz düzeneği pet şişeye silikon ile yapıştıralım.
5- Pil yatağını, devre anahtarını ve DC motoru görseldeki gibi silikon ile yapıştıralım ve iletken tellerle aralarındaki bağlantıları tamamlayalım.
6- Pilleri pil yatağına yerleştirelim ve pervaneyi elektrik motoruna takalım. Ayrıca şişe kapağının ucuna çarpma etkisini azaltacak bir sünger yapıştırabilirsiniz.
7- Artık enerji dönüşümü ve hareket düzeneğimiz çalışmaya hazır.
Ne Oldu?
Enerji dönüşümü ve hareketin gerçekleşeceği düzenekte devre anahtarını kapalı konuma getirdiğimizde pilin depoladığı kimyasal enerji elektrik enerjisine dönüşür. Elektrik enerjisi iletken teller ile elektrik motoruna aktarıldığında, elektrik motoru elektrik enerjisini hareket enerjisine dönüştürerek pervanenin hızla dönmesini sağlar ve yapay bir hava akımı oluşturur. Bu sayede düzeneğimiz sürtünme kuvvetini yenerek harekete geçer.
Teknoloji
|
ABD’li mucit Elisha Otis, gerektiğinde devreye girerek kabinin düşmesini engelleyecek bir emniyet freni icat ederek asansörleri insanlar için güvenli hâle getirdi. |