Eylül Ayında Gökyüzü
1 Eylül’de gerçekleşecek halkalı Güneş tutulması sırasında Ay’ın gölgesi Afrika’nın güneyinden geçeceği için tutulma Türkiye’den izlenemeyecek.
1 Eylül’de gerçekleşecek halkalı Güneş tutulması sırasında Ay’ın gölgesi Afrika’nın güneyinden geçeceği için tutulma ancak Gabon, Kongo Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar’ın bulunduğu bu hat boyunca gözlemlenebilecek ve Türkiye’den izlenemeyecek.
Halkalı Güneş tutulmasında Güneş, Ay ve Dünya aynı hizada bulunur. Bu sırada Ay ile Dünya arasındaki mesafe fazlaysa Ay gökyüzünde diğer zamanlara göre daha küçük görünür. Bundan dolayı, Ay yuvarlağı Güneş’i tam olarak kapatamaz ve Güneş ‘in Ay’ın karanlık diski tarafından örtülemeyen kısmı parlak bir halka gibi görünür.
2012 yılında New Mexico’da meydana gelen halkalı Güneş tutulması
Ay’ın Evreleri
Eylül aynı zamanda Neptün gözlemi için de hayli uygun bir ay. 2 Eylül’de Neptün karşı konumda bulunacak. Diğer bir deyişle Neptün, Dünya ve Güneş aynı hizada iken Dünya, Neptün ile Güneş’in arasında olacak. Bu durumda Neptün Dünya’ya en yakın konumda bulunacak. Neptün’ü gökyüzünde Kova Takımyıldızı’nın yakınlarında bulabilir ve gece boyunca basit bir teleskop ya da dürbün yardımıyla gözlemleyebilirsiniz.
6 Eylül’de Ay, Dünya’ya en uzak konumda olacak. Bu tarihte iki gökcismi arasındaki mesafe ise yaklaşık 405.100 kilometre olacak.
8 Eylül’de, Ay ve Satürn gökyüzünde birbirine yakın görünecek.
13 Eylül’de Merkür alt kavuşumda olacak yani Güneş, Merkür ve Dünya aynı hat üzerindeyken Merkür, Güneş ile Dünya’nın arasında bulunacak.
16 Eylül’de ise farklı bir tür Ay tutulmasına tanık olmak mümkün. Yarı gölgeli Ay tutulması olarak isimlendirilen bu durumda, Güneş, Dünya ve Ay aynı hizada bulunur ve Ay, Dünya’nın arkasında oluşan yarı aydınlık bölge ile aydınlık bölge arasında hareket eder. Bu fark etmesi hayli zor bir gökyüzü olayıdır.
Ay’ın eylül süresince Dünya’ya en yakın olduğu tarih olan 18 Eylül’de, bu iki gökcismi arasındaki mesafe yaklaşık 361.900 kilometre olacak.
22 Eylül, sonbahar ılımı yani gece ve gündüz sürelerinin eşit olduğu tarih.
26 Eylül’de Jüpiter, Güneş ve Dünya aynı doğrultuda bulunacak ve Jüpiter birkaç hafta boyunca gökyüzünde gözlemlenemeyecek.
28 Eylül’de Merkür en büyük batı uzanımında olacak. Bu tarihte Merkür gökyüzünde Güneş’e en uzak konumda görünecek.