Hayal Kurarak Stresle Baş Edebilirsiniz
Sınav stresi hayatınızı çekilmez hale mi getirdi? Bu haberde stresle baş etmenize yardımcı olabilecek bazı tavsiyeler bulabilirsiniz.
Sınav stresi hayatınızı çekilmez hale mi getirdi? Bu haberde stresle baş etmenize yardımcı olabilecek bazı tavsiyeler bulabilirsiniz.
Londra Üniversitesi Royal Holloway Koleji’nden bilim insanları ergenlerin ve genç yetişkinlerin kendilerini gelecekte hayal etmelerinin yani “bu da geçecek” tutumunun olumsuz duygu durumlarını kontrol etmelerine yardımcı olduğunu belirledi. Araştırmanın sonuçları Cognition and Emotion dergisinde yayımlandı.
Duygu durumu kontrolü, bir hedefe ulaşmak için duygusal tepkilerin kontrol edilebilmesi ve değiştirilebilmesi olarak tanımlanabilir. Ancak ergenlerin duygularını kontrol etme konusunda yetişkinler kadar başarılı olmadığı, bu duruma, ergenlerin daha az olumsuz durumla karşı karşıya kalmalarının neden olduğu düşünülürdü.
Yetişkinlerde strese neden olan konularda geçici de olsa geleceğe odaklanmanın stresin azaltılmasında etkili olduğu biliniyordu. Bilim insanları bu durumun ergenlerde de etkili olup olmadığını belirleyebilmek için bir araştırma yaptı. Araştırmada yaşı 12-22 arasında değişen 83 katılımcı bazıları olumsuz bazıları ise ne olumlu ne de olumsuz senaryolar okudu. Daha sonra katılımcılardan uzak gelecekteki ve yakın gelecekteki bakış açılarından ve şimdiki zamandaki tepkilerine göre bu senaryoların, üzerlerindeki olumsuz etkilerini değerlendirmeleri istendi.
Sonuçta katılımcıların stres seviyelerini azaltma ve duygularını kontrol etme konusunda kendilerini ileriki bir zamanda (yıllar sonrasında) hayal ettiklerinde, yakın zamanda (günler, haftalar ya da aylar sonrasında) hayal etmelerine ve şimdiki zamanki tepkilerine kıyasla daha başarılı oldukları anlaşıldı.
Geleceğe odaklanmak, ergenlerin ve genç yetişkinlerin geniş perspektiften değerlendirdiklerinde strese neden olan konuların etkilerinin sınırlı ve geçici olduğunu anlamalarına yardımcı olur. Böylece stresle başa çıkmalarını kolaylaştırır.