Hologramlar Canlanıyor
Japonya’daki Tsukuba Üniversitesi’nden araştırmacıların geliştirdiği teknoloji, insanların üç boyutlu görüntülere dokunabilmesine imkân sağlıyor.

Yoichi Ochiai / University of Tsukuba
Hologramlara benzer şekilde havada üç boyutlu görüntülerin oluşturulmasında farklı yöntemler kullanılıyor. Bunlardan biri yüksek hızlı lazerler. Japonya’daki Tsukuba Üniversitesi’nden araştırmacılar bu amaçla femtosaniye lazer kullandı. Femtosaniye lazerler saniyenin katrilyonda biri yani 10-15 saniye gibi çok kısa zaman aralıklarında çok yüksek güç üreten atımlı lazerlerdir. Araştırmada kullanılan lazer sistemi 30-100 femtosaniye süreyle 7 milijoule’lük, 269 femtosaniye süreyle de 50 mikrojoule’lük güce sahip atımlar oluşturuyor. Yüksek hızlı lazerler havadaki moleküllerin iyonlaşmasına neden olarak havada ışık yayan noktalar yani “üç boyutlu pikseller” oluşturuyor.
Yoichi Ochiai / University of Tsukuba
Lazer ve plazma kavramları söz konusu olduğunda, lazerin odaklandığı noktadaki moleküllerin iyonlaşarak plazma haline geldiği bu yöntemin insanlar için tehlikeli olabileceği düşünülebilir. Ancak araştırmacılar kullandıkları yöntemin, lazerin çok yüksek güç seviyelerine ulaştığı sürecin femtosaniye gibi çok kısa bir zaman aralığı olması sebebiyle güvenli olduğunu ve cilde zarar vermediğini söylüyor. Yani bu üç boyutlu görüntülere dokunabilirsiniz. Ancak yöntem sayesinde şu anda çok küçük ölçekte -yaklaşık 1 cm3 hacimde- üç boyutlu görüntüler oluşturulabiliyor.
Oluşturduğu derinlik algısı nedeniyle görüntülerin üç boyutlu algılanmasına imkân veren 3D ekranlardan farklı olarak üç boyutlu görüntülerin elde edildiği sistemler, insanların oluşturulan içeriklerle etkileşime girmesini sağlayabilir.