Jüpiter’in Uydusunda Tektonik Hareketler
Araştırmacılar, Galileo uzay aracının çektiği fotoğraflara dayanarak Jüpiter’in uydusu Europa’da tektonik hareketler olduğunu öne sürdü.
Araştırmacılar, Galileo uzay aracının çektiği fotoğraflara dayanarak Jüpiter’in uydusu Europa’da tektonik hareketler olduğunu öne sürdü. Yerkabuğundaki katmanların birbiri üzerinde kaymasına benzer biçimde Europa’nın yüzeyini kaplayan buz katmanlarının da birbiri üzerinde kaydığı düşünülüyor. Dr. S. A. Kattenhorn ve Dr. L. M. Prockter tarafından yapılan araştırmanın sonuçları Nature Geoscience’ta yayımlandı.
Galileo uzay aracı, 1995-2003 arasında Jüpiter’in etrafında dönmüş ve bu sırada hem gezegenin hem de uydularının pek çok fotoğrafını çekmişti. Bu fotoğrafları kullanarak Europa’nın yüzeyinde meydana gelen değişimleri inceleyen araştırmacılar, uydunun yüzeyindeki bir parçanın zaman içinde kaybolduğunu fark etti. Bu parçanın tektonik hareketler sonucunda uydunun içine battığı düşünülüyor.
Kattenhorn ve Prockter’ın düşüncesine göre Europa’nın yüzeyi birkaç kilometre kalınlığında buz katmanıyla kaplı. Bu katmanın altında ise yine buz halinde olan, ancak daha sıcak ve daha akışkan bir katman var. Katmanlar birbirleriyle çarpıştığı zaman biri diğerinin altına giriyor.
Henüz Europa’nın başka bölgelerinde de tektonik hareketler olduğuna dair bir veri yok. Ancak eğer tektonik hareketler Europa’da yaygın olarak görülüyorsa bu durum, uydunun yüzeyini kaplayan buz katmanının altında var olduğu düşünülen okyanusun yaşama elverişli koşullara sahip olması ihtimalini artırabilir.