Otomobil: Kim, Ne Zaman İcat Etti?
Kilometrelerce uzağa konforlu bir şekilde seyahat etmemizi sağlayan otomobiller günümüzde artık neredeyse sürücüsüz bir şekilde yollarda ilerleyebiliyor. Peki otomobil ne zaman ve kim tarafından icat edildi, merak ediyor musunuz?
Capuski/iStock
Atsız araba... “Nasıl yani?” diye şaşırmış olabilirsiniz. Hemen şaşkınlığınızı giderelim. Bundan yaklaşık 140 yıl öncesine kadar insanlar bir yerden nispeten uzak başka bir yere gitmek için hayvanları ve onların çektiği arabaları kullanıyordu. En yaygın olanları da atlı arabalardı. Ancak otomobilin icadıyla birlikte her şey değişti. Seyahatleri çok daha kısa sürelere indiren ve daha konforlu hâle getiren bu araçlara, alışkanlıktan olsa gerek, başlangıçta “atsız araba” denildi. Peki ilk otomobili kim, ne zaman icat etti? Gelin şimdi hep birlikte atsız arabaların, pardon, otomobillerin icat hikâyesine yakından bakalım.
Otomobil Nedir?
Otomobil yolcu taşımak için tasarlanmış, fosil yakıtların ya da elektriğin motora sağladığı güçle çalışan bir araçtır.
Karlos Garciapons/iStock
Günümüzde otomobiller seyahatleri çok daha kısa sürelere indirdi ve daha konforlu hâle getirdi.
Otomobilin İcadı
Her ne kadar öne çıkan farklı isimler olsa da “Otomobili kim icat etti?” sorusuna net bir cevap veremiyoruz. Çünkü otomobil farklı girişimciler ve bilim insanları tarafından aşama aşama geliştirildi. Kaynaklara göre modern otomobilin icadıyla ilgili 100.000'den fazla patent bulunuyor. Ayrıca “Otomobili kim icat etti?” sorusunun cevabı otomobil denildiğinde ne anladığınıza göre de değişiyor. Çünkü otomobilin ilk örnekleri bugünkülerden çok farklıydı. Bazısı buharla bazısı içten yanmalı motorla çalışıyordu; bazısında üç, bazısında dört tekerlek vardı. Sözü daha fazla uzatmadan otomobilin icadında öne çıkan isimlere geçelim.
Birçok teknolojik araçta olduğu gibi otomobilin icadıyla ilgili çalışmalarda da Leonardo da Vinci’nin ismiyle karşılaşıyoruz. Da Vinci 15. yüzyılda motorlu bir araç için ilk teorik planları hazırlasa da bu planlar yaşamı boyunca uygulamaya geçmedi.
Buhar Gücüyle Çalışan İlk Araba
1769 yılında Fransız mühendis Nicolas Joseph Cugnot buhar gücüyle çalışan bir araba icat etti. Arkada iki, önde bir tekerleği olan Cugnot’un arabasının ön kısmında büyük bir buhar kazanı yer alıyordu. Fransız ordusu tarafından topçu taşımak için kullanılan bu araba iki ton ağırlığındaydı ve saatte yalnızca 3,5 km hızla yol alabiliyordu. Her ne kadar günümüzdeki otomobillerden hayli farklı olsa da Cugnot’un icadı modern otomobillerin gelişimine öncülük etti.
ZU_09/iStock
1769 yılında Nicolas Joseph Cugnot tarafından icat edilen, buhar gücüyle çalışan araba
İlk Elektrikli Otomobil
Günümüzde giderek yaygınlaşan elektrikli otomobillerin yakın geçmişte icat edildiğini düşünebilirsiniz. Fakat yanılıyorsunuz. Bataryayla çalışan ilk elektrikli otomobil 1830'lu yıllarda İskoçyalı Robert Anderson tarafından geliştirdi. Fakat bu araç hayli yavaş ve pahalıydı, ayrıca bataryası şarj edilemiyordu. Bu yüzden elektrikli otomobiller o yıllarda yaygınlaşma imkânı bulamadı.
İlk Benzinli Otomobil
Benzinli otomobillerin icadına zemin hazırlayan olay, 1850’li yılların ortasında içten yanmalı motorların geliştirilmesi oldu. Benzinle çalışan motora sahip ilk otomobil ise 1885 yılında Alman mühendis Karl Benz tarafından icat edildi. Benz’in “Motorwagen” adını verdiği otomobilde biri önde, ikisi arkada olmak üzere üç tekerlek bulunuyordu. Benz’in eşi Bertha 1888 yılında iki oğlunu da yanına alarak Benz tarafından üretilen o dönemin son model otomobiliyle ilk uzun mesafeli yolculuğa çıktı ve yaklaşık 106 km yol katetti. Bertha yol boyunca ayakkabı derisi ve saç tokası gibi malzemelerle onarımlar yapmak zorunda kalsa da bu yolculuk Benz’in aracının tanıtımına fayda sağladı. Benz dört tekerlekli ilk otomobilini 1891 yılında üretti. Bir tane 3 beygirlik motoru bulunan bu araç saatte 14 kilometre hızla ilerleyebiliyordu.
INTERFOTO/Alamy Stock Photo
Karl Benz’in 1885 yılında icat ettiği ilk benzinli otomobil
Mercedes-Benz Ne Zaman Kuruldu?
Alman mühendis Gottlieb Daimler ve ortağı Wilhelm Maybach, Benz ile aynı dönemde otomobil üzerine çalışmalar yapıyordu. Aslında bu ikili 1885 yılında motosikleti geliştirmişti. Motosiklet için ürettikleri motoru dört tekerlekli bir posta arabasına yerleştiren ikili 1889 yılında saatte 10 km hızla gidebilen bir otomobil yaptı. Daimler’in şirketi 1901 yılında “Mercedes” marka bir otomobil üretti. 1926 yılında ise Benz’in şirketiyle Daimler’in şirketi birleşme kararı aldı ve Mercedes-Benz kurulmuş oldu.
World History Archive / Alamy Stock Photo
1901 yılında üretilen Mercedes marka ilk otomobil
İlk Dizel Otomobil
Rudolf Diesel tarafından geliştirilen dizel motorunun kullanıldığı ilk otomobil ise 1936 yılında Mercedes-Benz tarafından üretildi.
Elektrikli Otomobillere Dönüş
1900’lü yılların başından bu yana fosil yakıt kullanan otomobillerin sayısı önemli ölçüde arttı. Ancak fosil yakıtla çalışan otomobiller hem fosil yakıtların sera gazı salımına neden olarak küresel ısınmaya yol açması hem de fosil yakıt kaynaklarının tüketme riski ile karşı karşıya olması nedeniyle yıllar içinde tartışılmaya başlandı. Bu yüzden günümüzde fosil yakıt kullanımını azaltacak çevre dostu ulaşım teknolojileri üzerine odaklanılıyor. Bunlardan en önemlisi de yaklaşık 200 yıl önce ilk örneklerini gördüğümüz elektrikli otomobiller. Peki...
piranka/iStock
Günümüzde çevre dostu elektrikli araçların sayısı gitgide artıyor.
Fosil Yakıtla Çalışan Otomobillerle Elektrikli Otomobiller Arasında Ne Fark Var?
Fosil yakıtlı araçların enerji kaynağı benzin, dizel, LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı) ve CNG (sıkıştırılmış doğal gaz) iken elektrikli araçlar elektrik enerjisinin depolandığı bataryalardan enerji alır. Fosil yakıtlı araçlarda içten yanmalı motorlar kullanılırken elektrikli araçlarda elektrik enerjisini hareket enerjisine dönüştüren elektrik motorları bulunur. İçten yanmalı motorlarda pistonların doğrusal hareketi farklı sistemler kullanılarak dairesel harekete dönüştürülür, elektrikli araçlarda ise motorlar dairesel hareket oluşturur. Bu sayede elektrikli motorun oluşturduğu hareket doğrudan tekerleklere aktarılabilir.
Grassetto/iStock
Egzoz borusunun bulunmaması haricinde elektrikli otomobillerin dıştan görünüşü fosil yakıtlı otomobillere benzer. Ancak iki otomobil arasında mekanik anlamda önemli farklar var.
Fosil yakıtlı araçlarda, fren balatalarının fren disklerini sıkıştırması ile tekerleklerin dolayısıyla aracın yavaşlaması sağlanır. Bu sırada aracın kinetik enerjisi ısı enerjisine dönüşerek kaybedilir. Elektrikli araçlarda ise motor araç yavaşlarken jeneratör gibi görev yapar ve aracın kinetik enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülerek bataryalarda depolanır. Bu fren sistemi aracın tam olarak durması için değil yavaşlaması için kullanılan bir sistemdir. Aracın tam olarak durması için ise fren diski ve balatasından oluşan klasik fren sistemi kullanılır.
Geleceğin Teknolojileri
Fosil yakıtla çalışan, yavaş ve konfordan yoksun “atsız arabalar” günümüzde sürücüsüz şekilde kullanılabilen, şerit takip sistemine sahip, çevre dostu, hızlı ve konforlu otomobillere dönüştü. Peki sizce yakın gelecekte otomobiller hangi yenilikçi teknolojilere sahip olacak?
metamorworks/iStock
Günümüzde otomobiller artık neredeyse sürücüsüz bir şekilde yollarda ilerleyebiliyor.
Kaynaklar:
- Ellyard, D., Kim Neyi Ne Zaman İcat Etti, Çev.: U. Mutlu, TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları, 2017.
- https://group.mercedes-benz.com/company/tradition/company-history/1885-1886.html
- https://www.thoughtco.com/who-invented-the-car-4059932
- https://www.livescience.com/37538-who-invented-the-car.html
- https://www.wonderopolis.org/wonder/who-invented-the-automobile
- https://www.loc.gov/everyday-mysteries/motor-vehicles-aeronautics-astronautics/item/who-invented-the-automobile/
- https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/elektrikli-araclarin-petrol-yakitli-araclardan-farki-nedir
Yorumlar
molekülerbiyolog Cu, 06/23/2023 - 16:00
bilgilendirici olmuş teşekkürler:)
Emir Taha Tekin Cu, 07/14/2023 - 00:02
Gelecekte zıplayabilen araba yapılabilir çünkü küçük engellerde bile duruyor. Uçan araba demedim çünkü yapıldı bile. Cezeri ne güne duruyor?