Pembe Yalanlar Söylemek Zararsız Değilmiş
Yalan söylemenin tekrarlanan bir davranış haline getirilmesi durumunda, beynin bu davranışa verdiği tepkinin zayıfladığı yani beynin yalan söylemeye alıştığı anlaşıldı.
Sonuçları Nature Neuroscience dergisinde yayımlanan araştırmada yalan söylemenin tekrarlanan bir davranış haline getirilmesi durumunda, beynin bu davranışa verdiği tepkinin zayıfladığı yani beynin yalan söylemeye alıştığı anlaşıldı.
Yalancılık insan ilişkilerinde farklı seviyelerde de olsa karşı karşıya kalabildiğimiz bir olgu. Normal bir insan yalan söylediğinde bunun etik bir davranış olmadığını bilir ve huzursuzluk hisseder. Ancak bazı insanlar kendi çıkarları için başkalarına zarar vermeyen küçük yalanlar söylemenin bir sakıncası olmadığını düşünebilir.
Londra ve Duke üniversitelerinden bilim insanları yalan söylemenin ve bu davranışı tekrar etmenin beyindeki etkilerini inceledi. Beyin görüntüleme yöntemlerinin kullanıldığı araştırmada, beyinde duyguların ortaya çıkmasından sorumlu bölge olan amigdalanın etkinliği incelendi. Çünkü geçmişte yapılan araştırmalar amigdalanın aynı zamanda etik olmayan davranışlarla ilgili farkındalığın oluşmasını sağladığını gösteriyor. Sonuçlar insanların kendilerine fayda sağlayacak bir yalan söylediklerinde amigdalanın etkinliğinin yüksek olduğunu, bu davranış tekrarlandıkça amigdaladaki etkinliğin giderek zayıfladığını gösteriyor. Daha büyük yalanlar söylemek ise beynin yalan söyleme davranışına verdiği tepkide belirgin bir düşüşe neden oluyor.
Araştırma, etkileri açısından önemsiz görülen “küçük” yalanların -tekrarlanması ve alışkanlık haline getirilmesi durumunda- büyük davranışsal problemlere neden olabileceğini gösteriyor.