Philae Uyandı
Geçtiğimiz senenin en önemli bilimsel olaylarından biri Philae adlı uzay aracının 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızının üzerine indirilmesiydi.
Geçtiğimiz senenin en önemli bilimsel olaylarından biri Philae adlı uzay aracının 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızının üzerine indirilmesiydi. Yaklaşık 100 kg ağırlığında olan ve üzerinde çeşitli analiz cihazları bulunan aracın, kuyrukluyıldızlar ve Güneş Sistemi hakkında pek çok soruyu cevaplamaya yardımcı olacağı düşünülüyordu. Ancak inişten sonra işler beklendiği gibi gelişmedi. Uzay aracı gölgede kaldığı için pillerini şarj edemedi ve 60 saatlik kısa bir çalışmadan sonra uyku moduna girdi. 67P Güneş’e yaklaştıkça Philae’nin daha fazla güneş ışığı alacağı ve pillerini şarj ederek yeniden çalışmaya başlayacağı düşünülüyordu, ama Mart ve Nisan aylarında uzay aracı ile bağlantı kurma çabaları sonuçsuz kalmıştı. Ancak nihayet beklenen oldu ve Philae 13 Haziran akşamı Dünya ile bağlantı kurdu. Avrupa Uzay Ajansı’nda (ESA) çalışan araştırmacılar, bağlantının yaklaşık 85 saniye sürdüğünü söylüyor. Elde edilen verilerden, Philae’nin daha önce uyandığı ve çeşitli çalışmalar yaptığı, ancak bağlantı kurmayı başaramadığı anlaşılıyor.
Philae’nin çalışmaya devam edebilmesi için ortam sıcaklığının -45°C’nin üzerinde olması ve aracın pillerinde en az 19 Watt güç olması gerekiyor. Philae’nin gönderdiği verilerse şu anki ortam sıcaklığının -36°C civarında olduğunu ve aracın pillerinde 24 Watt güç olduğunu gösteriyor. Bu durum Philae’nin çalışmaya ve Dünya’ya veriler göndermeye devam edebileceği anlamına geliyor.
67P kuyrukluyıldızı 13 Ağustos’ta günberi konumuna (Güneş’e en yakın olduğu noktaya) ulaşacak. Philae’nin ve kuyrukluyıldızın etrafında yörüngede olan Rosetta aracının, görevin tamamlanmasının planlandığı tarih olan Aralık 2015’e kadar Dünya’ya çok önemli veriler göndereceği düşünülüyor.