Temmuz Ayında Gökyüzü
1 Temmuz’da Satürn, Mars ve Akrep Takımyıldızı’nın en parlak yıldızı Antares’i gökyüzünde bir üçgen oluşturacak şekilde görebilirsiniz.
Jüpiter’in Gizemleri Aydınlanıyor
Temmuz ayının önemli gökyüzü olaylarından biri NASA’nın Juno uzay aracının beş yıllık yolculuktan sonra Jüpiter’e ulaşmak üzere olması. 5 Ağustos 2011’de fırlatılan Juno’nun bu ay Jüpiter’in yörüngesine girmesi bekleniyor. Juno’nun Jüpiter’in etrafında 20 ay boyunca 37 kez dönmesi ve bu süreçte Jüpiter’in oluşumu ve geçirdiği değişimler hakkında bilgi toplaması planlanıyor. Bu bilgilerin Güneş Sistemi’nin oluşumu sırasındaki koşulların ve büyük gezegenlerin yıldız sistemleri üzerindeki etkilerinin anlaşılmasına yardımcı olacağı düşünülüyor.
4 Temmuz’da Dünya, Güneş etrafındaki hareketi sırasında Güneş’ten en uzak konumda olacak. Bu durumda Güneş ile Dünya arasındaki mesafe 1,0168 astronomik birim yani 152,1 milyon kilometre. Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesi elips şeklinde olduğu için aralarındaki mesafe yıl içinde yaklaşık %3 oranında (147,1 milyon kilometre ile 152,1 milyon kilometre arasında) değişiyor.
9 Temmuz’da Ay ve Jüpiter gökyüzünde birbirine yakın görünecek. Her iki gökcismi güneş battıktan sonra güneybatı yönünde ufkun üzerinde olacak. Ay ve Jüpiter’i gökyüzünde Aslan Takımyıldızı’na bakarak bulabilirsiniz.
13 Temmuz’da Ay, Dünya etrafındaki hareketi sırasında Dünya’ya en uzak konumda olacak. Bu tarihte iki gökcismi arasındaki mesafe 404.300 kilometre.
Ay’ın Evreleri
15 Temmuz, Capricornid göktaşı yağmurunun en etkin olduğu (saatte ortalama beş göktaşı gözlemlenebilir) tarih. Ancak bu dönemde ayın hayli parlak olması göktaşı yağmurunun gözlemlenmesini zorlaştırıyor.
16 Temmuz’da ise Ay ve Satürn gökyüzünde birbirine yakın görünecek. Her iki gökcismini gökyüzünde güney-güneydoğu yönünde Yılancı Takımyıldızı’na bakarak bulabilirsiniz.
27 Temmuz’da Ay yerberi konumunda olacak. Bu tarihte Ay ve Dünya arasındaki mesafe 369.700 kilometre.