TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi Bilim Söyleşileri
Toplumumuzun bilime ve teknolojiye olan ilgisini, sevgisini ve farkındalığını artırmak TÜBİTAK’ın...
Toplumumuzun bilime ve teknolojiye olan ilgisini, sevgisini ve farkındalığını artırmak TÜBİTAK’ın kuruluşundan bu yana öncelikli hedeflerinden biri oldu. "Gökyüzü Bilim Şenlikleri", "Elektrikli Araç Yarışları" gibi TÜBİTAK'a ait pek çok bilim ve toplum etkinliği Bilim ve Teknik dergisi öncülüğünde başladı. TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisi, şimdi de “Bilim Söyleşileri" adı verilen yeni bir etkinliğe öncülük ediyor. Özellikle dezavantajlı bölgelerdeki ortaokul ve lise öğrencilerinin hedef alındığı bu etkinlikte, öğrencilere hayatın kendilerine sunduğu seçeneklerin farkına varmalarına yardımcı olmak ve konuşmacı olarak katılacak bilim insanlarının aktaracakları deneyimleri, hayat öyküleri, meslekleri ve araştırma konuları hakkında paylaşacakları bilgiler ile genç insanların hayatına doğrudan dokunmak amaçlanıyor. Bilim söyleşilerinin ilki 12 Kasım 2014 tarihinde Ulucanlar Yarı Açık Cezaevi Kültür-Sanat ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Altındağ Belediyesi Gençlik Merkezi’ne devam eden öğrenciler Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özyiğit’i büyük ilgiyle dinledi.
5 Aralık 2014’te gerçekleştirdiğimiz bilim söyleşisinin konuğu Prof. Dr. Adil Denizli idi. Prof. Denizli önce Sincan Şair Abdurrahman Karakoç Ortaokulu’ndaki, ardından da Altındağ Belediyesi Gençlik Merkezi’ne devam eden öğrencilere hem kendi hayat öyküsünden örnekler verdi hem de uzmanlık alanlarından biri olan nanoteknoloji ve nanosensörler konusunu anlattı. Prof. Denizli öğrencilere bilimde merak etmenin ve akıl süzgecinden geçmiş hayaller kurmanın önemini vurgulayarak Einstein’ın “Hayal gücü bilgiden daha değerlidir” sözünü hatırlattı.
Aralık ayının ikinci bilim söyleşisinde Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tayfun Özçelik, Ankara Atatürk Lisesi’nde bilimin sanata, sanatın bilime olan etkisini konu alan “Bilim ve Sanat” başlıklı konuşmasıyla konuğumuz oldu. Prof. Özçelik ve ekibi kısa süre önce Parkinson ve esansiyel tremor hastalıklarından sorumlu geni bulmuştu.
Aralık ayının yani 2014 yılının son bilim söyleşisi ise Ankara Fen Lisesi’nde gerçekleştirildi. Aynı zamanda TÜBİTAK Bilim Genç yayın kurulu üyesi de olan Serdar Kılıç “Doğa ve İnsan” konulu söyleşisinde doğaya ve doğada yaşamaya dair öğrencilerin ilgisini çeken bilgiler aktardı.
Ankara’daki okullarda başlatılan bilim söyleşileri Tokat, Çorum, Konya, İstanbul gibi başka illerde de gerçekleştirildi. Amacımız Türkiye’deki tüm öğrencileri bilim insanlarıyla bir araya getirmek.
Mart ayının ilk bilim söyleşisinde konuşmacı Hacettepe Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özyiğit idi. Prof. Özyiğit, “Kanser” başlıklı söyleşisinde Mamak Sağlık Anadolu Meslek Lisesi öğrencilerine kanseri, tedavi yöntemlerini ama en önemlisi de kanserden %30 oranında korunmanın mümkün olduğunu anlattı. Einstein’ın “Mutlu olmak istiyorsan bir amaca bağlan, insanlara ya da eşyalara değil” sözünü de hatırlatarak öğrencilere önemli mesajlar verdi.
Çorum’daki bilim söyleşimizde Çorum Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerine Hitit Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Kılıçarslan yenilenebilir enerji konusunu anlattı.
09-13 Mart 2015 tarihlerinde düzenlenen Galatasaray Lisesi Bilim Şenliği kapsamındaki TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisi bilim söyleşisinin konuğu TÜBA Şeref Üyesi, Memorial Şişli Hastanesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Münci Kalayoğlu idi. Galatasaray Lisesi öğrencilerine dünyada ve Türkiye’de organ naklinin dününü, bugününü ve yarınını anlatan Prof. Kalayoğlu “Organ bağışı şart” diyerek organ bağışının önemini vurguladı.
Mart ayının son bilim söyleşisi Ankara Anadolu Lisesi’nde Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Tolga Duman’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Prof. Duman öğrencilere kablosuz haberleşme konusunda ilginç ve önemli bilgiler verdi.
TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisi bilim söyleşilerinin yanı sıra TÜBİTAK’ın diğer popüler bilim dergileri olan Bilim Çocuk ve Meraklı Minik ile ücretsiz elektronik yayını Bilim Genç’in bilim söyleşileri de öğretmenlerle ve kendi yaş gruplarına uygun öğrencilerle Türkiye’nin farklı illerinde yapılıyor.
Bilim söyleşilerinde kendi hayatlarından örnekler veren, deneyimlerini, meslekleriyle ve araştırmalarıyla ilgili bilgiler aktaran ve önemli mesajlar paylaşan bilim insanlarımızın öğrencilere geleceklerini şekillendirmelerinde örnek olmalarını umut ediyoruz.
Bir bilim söyleşisinde görüşmek dileğiyle…