Yalnızlık ve İzolasyon Sağlığımızı Olumsuz Etkiliyor
Heart dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre yalnızlık ve sosyal izolasyon koroner arter hastalığı ve felce yakalanma riskini önemli oranda artırıyor.
Yüksek gelirli ülkelerde ölüme neden olan en önemli iki sağlık sorunu, koroner arter hastalığı ve felç. Heart dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre yalnızlık ve sosyal izolasyon bu iki hastalığa yakalanma riskini önemli oranda artırıyor. Üstelik bu risk faktörleri anksiyete, stresli iş hayatı gibi daha önceleri bilinen faktörlerle kıyaslanabilir düzeyde. Yalnızlığın bağışıklık sistemi, yüksek tansiyon ve erken ölüm ile bağlantılı olduğu zaten biliniyordu ancak, kalp hastalığı ve felç riski üzerindeki etkisi net değildi.
Bilim insanları 16 farklı veri tabanında, Mayıs 2015’e kadar yayımlanmış araştırmaları taradı ve konuyla ilgili 23 tanesini çalışmalarına dâhil etti. 18.000’den fazla yetişkinin yer aldığı bu araştırmalarda 4628 koroner arter hastalığı (kalp krizi geçirme veya buna bağlı ölüm) ve 3002 felç vakası 3 ila 21 yıl izlenerek kayıt altına alınmıştı. Veriler yalnızlık ve sosyal izolasyonun kalp krizi geçirme riskini %29, felç geçirme riskini ise %32 oranında artırdığını gösteriyor.
Araştırmacılar, çalışmaları sadece gözlemlere dayalı olduğu için, yaptıkları çıkarımların tam anlamıyla bir neden-sonuç ilişkisi olarak değerlendirilemeyeceğini, veri tabanında yer almayan diğer faktörlerin ve tanı konulmamış hastalıkların potansiyel etkisini dışlamanın mümkün olmadığına işaret ediyorlar. Bununla birlikte, bulgular sağlıklı ve huzurlu bir hayat için sosyal ilişkilerin önemini vurgulaması ve bu konudaki endişeleri desteklemesi açısından dikkate değer bulunuyor.
Konu ile ilgili yazılarında Brigham Young Üniversitesi’nden Dr. Julianne Holt-Lunstad ve Timothy Smith, sosyal faktörlerin insan sağlığı üzerine etkisinin tıp eğitimine, toplumla ilgili politikalara ve sağlık hizmetine dâhil edilmesi gerektiğini vurguluyorlar. Ancak sosyal ilişkileri artırmanın önündeki en önemli zorluklardan biri teknolojiyi göz önünde bulundurarak etkili bir sosyal iletişimin nasıl olması gerektiği konusudur.
Sosyal etkileşim yollarının hızla farklılaşmasının neden olduğu değişikliklerle ilgili pek çok soruya cevap bulmak için deneysel araştırmaların yapılması gerekli. Örneğin insanların teknolojiyi kullanarak sosyal etkileşime girmesi yüz yüze etkileşimi azaltır ya da yerine geçer ve/veya sosyal becerileri değiştirir mi?