Her bir parmak izinin farklı olduğunu duymuşsunuzdur. Ancak bu durum, aynı kişinin farklı parmak izleri için kesin geçerlilik taşımıyor olabilir. Yakın zamanda yapılan bir çalışmaya göre aynı kişinin farklı parmaklarına ait izler sanılanın aksine çok yüksek oranda benzerlik taşıyor.
Travmalar Genetik Yolla Gelecek Nesillere Aktarılabilir mi?
1944-1945 yılları arasında yaşanan Hollanda Kıtlığı, İkinci Dünya Savaşı’nın üzücü olaylarından biriydi. Yaklaşık olarak 6 ay boyunca özellikle ülkenin kuzey ve batı kısımlarında çok ciddi gıda sıkıntıları yaşandı. Ancak yaklaşık 80 sene önce gerçekleşen kıtlığın etkileri gelecek nesillerin genlerinde hâlen görülüyor.
Kalıtsal Varyasyona Sebep Olan Mutasyon Nedir?
Rejenerasyon: Canlılar da Kendilerini Yenileyebilir
Hasar gören veya kaybedilen dokuların ve organların yeniden oluşmasına rejenerasyon yani yenilenme denir. Peki rejenerasyon nasıl gerçekleşir?
CRISPR: Nobel Ödüllü Gen Düzenleme Yöntemi
2020 Nobel Kimya Ödülü, CRISPR/Cas9 gen düzenleme yöntemini geliştiren Emanuelle Charpentier ve Jennifer Doudna’ya verilmişti. Peki bu keşif neden önemli, hangi alanlarda kullanılabilir, gen düzenleme yöntemleriyle ilgili endişeler neler?
Tek Yumurta İkizlerinin Genleri Tamamen Aynı mı?
İzlandalı araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışma, tek yumurta ikizlerinin gen dizilerinin aynı olmadığını ortaya koydu.
Prof. Dr. Sibel Aylin Uğur İşeri ile Nadir Hastalık Araştırmaları Üzerine Söyleşi
2019 yılında TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Sibel Aylin Uğur İşeri ile nadir hastalıklar üzerine yapılan genetik araştırmalar ile ilgili bir söyleşi gerçekleştirdik.
Dünya Kadınlar Günü’nde Doç. Dr. Nurhan Özlü Sıcakkan ile Çalışmalarını Konuştuk
Doç. Dr. Nurhan Özlü Sıcakkan ile, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak, kanser araştırmaları üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Göz renginiz annenizden, saç şekliniz ise babanızdan... Peki ama bu özellikler nesilden nesile nasıl aktarılıyor?
En Çok Okunan Makaleler